Jogurt probiotyczny

Jogurt probiotyczny Naturalny jogurt otrzymujemy z mleka w procesie fermentacji mlekowej prowadzonej przez bakterie z gatunków - Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus termophilus. Drobnoustroje te powinny być w fermentowanym mleku żywe, w dużej, określonej odpowiednimi normami ilości i w odpowiednich proporcjach.

Natomiast jogurt probiotyczny to taki, w którym poza wymienionymi wyżej gatunkami bakterii, zawarty jest dodatkowo specjalnie wyselekcjonowany szczep probiotyczny.
Jogurt probiotyczny ma pozytywny wpływ na system odpornościowy, ponieważ wspomniane szczepy bakterii docierają żywe do jelita (nie ulegają trawieniu). Jogurt wzbogacony probiotycznymi bakteriami L-casei zdolnymi do przedostawania się w stanie żywym do jelita grubego, zasiedlenia się w nim i namnożenia, odbudowują naturalną mikroflorę po kuracji antybiotykowej, stresach, niewłaściwej diecie. Ma to korzystny wpływ na stan naszego zdrowia, bo właśnie jelito w dużej mierze odpowiada za odporność organizmu.

Bakterie zawarte w zwykłym jogurcie nie są w stanie przetrwać w przewodzie pokarmowym człowieka, gdyż giną pod wpływem kwaśnego środowiska soku żołądkowego. Bakterie zawarte w jogurcie pro biotycznym docierają do jelita w formie aktywnej i tam zapobiegają namnażaniu się szkodliwych bakterii, którym udało się wniknąć do organizmu.

Z badań amerykańskich naukowców wynika, że osoby spożywające codziennie jogurt probiotyczny miały we krwi pięć razy więcej gamma-interferonu, czyli substancji, która pobudza system odpornościowy do walki z zakażeniami oraz komórkami nowotworowymi.

Jak wiadomo jogurt to doskonałe źródło wapnia a co za tym idzie zdrowe zęby i mocne kości. Jogurty sprzyjają utrzymaniu dobrej figur, gdyż zawierają mało kalorii. Jogurt pomaga nam dbać o zdrowie. Zawiera witaminę A, która pomaga zachować nam zdrową i gładką skórę oraz dobry wzrok.

Jogurt probiotyczny zmniejsza ryzyko wielu chorób zwłaszcza cywilizacyjnych, gdyż zawiera witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omego-3. Jak wiadomo jogurt to doskonałe źródło wapnia, a co za tym idzie zdrowe zęby i mocne kości.

Komentarze