Polskie słodycze - każdy znajdzie coś dla siebie

Polskie słodycze - każdy znajdzie coś dla siebie

Polscy producenci oferują naprawdę bogaty wybór słodyczy; warto zwrócić uwagę na te z nich, które posiadają certyfikat programu „Doceń polskie”. Godło to przyznawane jest na podstawie ocen pięcioosobowej Loży Ekspertów. Certyfikat zdobywają wyłącznie te wyroby, którym Loża przyzna wysokie noty. Oceniane aspekty to smak, wygląd i stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Godło programu mogą zdobyć jedynie produkty związane z naszym krajem; wytwarzane wg tradycyjnej receptury lub co najmniej produkowane w naszym kraju.

 
Coś do pochrupania
Słomka ptysiowa produkowana przez ZPC Brześć to mała słodka przekąska, którą można się zajadać przy kawie lub herbacie. Zamoczenie jej w w napoju sprawia, że słomka bardzo szybko chłonie jego aromat i zyskuje nowy, ciekawy smak.
Chrupaki lubelskie firmy VITAGRO są produkowane z pszenicy durum oraz oleju sojowego. Chrupaki dobrze komponują się zarówno z lodami, jak i bitą śmietaną, konfiturami lub miodem.  

Ciasteczka: z nadzieniem, w polewie i marmoladą
Wśród produktów z oferty firmy LAMBERTZ Polonia znajdziemy m.in. ciasteczka Vital   (przysmaki produkowane z mieszanki ziaren, orzechów i rodzynek) oraz Pierniki w czekoladzie z  trzema rodzajami nadzienia owocowego (śliwkowym, z czerwonej porzeczki oraz z nadzieniem morelowo-jabłkowym).
Miłośnicy małych, kruchych ciasteczek powinni poszukać w sklepach wyrobów RSP Złotokłos. Firma oferuje m.in. Ciasteczka z orzechami i Deserowe w polewie oraz Ciastka słoneczniki z marmoladą.

Dla miłośników klasyki

Śliwki Nałęczowskie - kandyzowane śliwki w kremie kakaowym, oblane deserową czekoladą, wytwarzane w Firmie Cukierniczej „Solidarność” od pięćdziesięciu lat według tradycyjnej receptury.
Opatowskie krówki - tradycyjny wyrób produkowany w świętokrzyskiej mleczarni od blisko 30 lat według tej samej, oryginalnej receptury i niezmienionej metody. Słodki specjał jest w dużej mierze wytwarzany ręcznie. Krówki z Opatowa mają specyficzną, lekko ciągliwą konsystencję, która przechodzi w delikatną kruchość. Krówki wyróżniają się także charakterystyczną „łezką” w środku.


źródło: Polskie słodycze - każdy znajdzie coś dla siebie