Rozgrzewające danie z kurczaka

Rozgrzewające danie z kurczaka

Pierś kurczaka w sosie curry z kolorową papryką, bakłażanem i cukinią:

 

Składniki dla 4 osób

4 małe piersi z kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokrojone w kostkę, oprószone potem 1 łyżeczką mieszanki curry

1 cebula, pokrojona w grubą kostkę

1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę

1 cukinia, pokrojona w kostkę

Po 1 czerwonej i zielonej papryce, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę

2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry

2 łyżki prażonych orzechów nerkowca


Sos

500ml śmietany 36%

500ml mleka kokosowego

1 banan, pokrojony w plastry

2 liście limonki

1 łodyga trawy cytrynowej

2 łyżki żółtej pasty curry

1 posiekana papryczka chili

Sól do smaku

 

150g ryżu jaśminowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła roślinnego

Sól, cynamon mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

W garnku zagotować śmietanę razem z mlekiem kokosowym, bananem, liśćmi limonki, trawą cytrynową, pastą curry i posiekaną papryczką chili. Gdy sos zacznie gęstnieć, wyjąć liście limonki oraz trawę cytrynową, a całość dokładnie zmiksować i ponownie wstawić na ogień. Ryż jaśminowy uprażyć (około 2 minut) z cynamonem na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie zalać wodą (około 1,5 cm ponad powierzchnię ryżu) i gotować do miękkości pod przykryciem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć pokrojonego kurczaka i dodać go do gotującego się sosu. Tak samo postąpić z cebulą, bakłażanem, cukinią i kolorową papryką. Gdy mięso będzie miękkie doprawić wszystko do smaku i dodać posiekaną kolendrę. Aromatycznego kurczaka podawać z wcześniej przygotowanym ryżem jaśminowym i prażonymi orzechami nerkowca.


źródło: Rozgrzewające dania z kurczaka na zimę