Uzdrawiająca moc papai

Dieta współczesnego człowieka, „zanieczyszczona” produktami wysoko przetworzonymi i zawierającymi  sztuczne substancje (konserwantami, aromatami i wzmacniaczami smaku)  – sprzyja pojawianiu się licznych problemów z trawieniem. Biegunki, zaparcia, wzdęcia, nadkwasota, zespół nadwrażliwego jelita – wymienić ich można jeszcze więcej - powoli stają się chorobami cywilizacyjnymi.

Środkiem zaradczym na tego typu dolegliwości według naukowców jest papaja, która zawiera szereg enzymów korzystnie wpływających na nasz układ trawienny. Jednym z najważniejszych jest papaina, enzym bardzo zbliżony do wytwarzanej przez nasz organizm pepsyny, z tym, że działający w każdym środowisku, nie tylko kwaśnym jak pepsyna. Enzym pomaga zwalczyć problemy z trawienie pokarmu z dużą ilością białka. Dzięki temu, że działa także w środowisku neutralnym i zasadowym, nie doprowadza do zwiększenia kwasowości układu pokarmowego, przez co schorzenia łatwiej się leczy.


źródło: Uzdrawiająca moc papai