Jakość z Podlasia − Kurczak Zagrodowy

Jakość z Podlasia − Kurczak Zagrodowy

Kurczak Zagrodowy z Podlasia hodowany ekstensywnie w małych rodzinnych gospodarstwach i żywiony jedynie niemodyfikowaną paszą roślinną, dostępny jest w postaci całej tuszki oraz wygodnych, gotowych elementów. Producent, Grupa Drosed proponuje produkty marki Zagrodowy osobom, które poszukują wysokiej jakości mięsa o tradycyjnym, domowym smaku, pochodzącego od sprawdzonego dostawcy.Konsumenci mogą wybrać ulubiony kawałek spośród fileta z piersi, nóg, ud, podudzi i skrzydeł ze skórką lub porcje rosołowe, idealne do przygotowania esencjonalnego bulionu.

 

Grupa Drosed poleca przepis na Marynowane uda z kurczaka Zagrodowego z Podlasia  duszone z pomidorami. Do jego przygotowania można użyć gotowych elementów z kurczaka. Danie, któremu aromat nadają nasiona oraz liście świeżej kolendry, podawane z kuskusem przywodzi na myśl odległe, słoneczne kraje Maghrebu.

 

Składniki dla 4 osób:

800 g ud z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia

Marynata:

5 łyżek oleju rzepakowego

3 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

 

3 łyżki oleju rzepakowego

1 pokrojona w kostkę słodka cebula

1 cukinia pokrojona w pół plastry

½ szklanki bulionu drobiowego

400 g przecieru pomidorowego

100 g cieciorki (z puszki)

Garść prażonych migdałów

Garść prażonych orzechów nerkowca

1 pęczek posiekanej świeżej kolendry

Sól, imbir, kurkuma, ostra papryka, kmin rzymski do smaku

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczone, umyte i osuszone uda z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na około 4 godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z każdej strony, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.

W szerokim garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć cebulę z cukinią. Następnie wlać bulion oraz pomidory, zagotować i dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Do gotującego się kurczaka dodać również cieciorkę, migdały oraz orzechy, a całość doprawić do smaku solą, imbirem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminem rzymskim. Po kilku minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tak przygotowane uda podawać z kaszą kuskus z rodzynkami i pomidorami. Smacznego!

 

Przygotowanie dania zajmie 60 min. Porcja mięsa dostarczy nam ok. 620 kcal, porcja kuskus − ok. 130 kcal.

 

Więcej inspirujących przepisów na dania z kurczaka polecanych przez szefa kuchni, Konrada Birka, można znaleźć w serwisie www.zagrodowy.pl.

 

Kurczak Zagrodowy z Podlasia ze złoto-granatową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od października 2012 r. W sklepach znajdziemy filet, nogi, skrzydła, uda oraz podudzia z kurczaka w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg, w zależności od rodzaju elementu.