Kwiaty do jedzenia

Kwiaty do jedzenia

Do tego celu stosują masę cukrową zmieszaną ze spożywczymi dodatkami. Ich wybór zależy od efektu jaki chce się uzyskać.
Posiadając minimalną cukierniczą wiedzą sami możemy wykorzystać zdolności manualne we własnej kuchni. Jeśli chcemy by nasze kuchenne dzieło dekorowały słodkie kwiaty, wówczas najlepiej zaopatrzyć się w cukrowę masę z dodatkiem gumy tragakantowej. Otrzymuje sie ją z żywicy krzewów z rodzaju traganek, a jej specjalne właściwości pomagają uzyskać bardziej elastyczną formę i uformować masę prawie tak cienką jak papier. Dzięki temu stworzone przez nas cukrowe kwiaty mogą do złudzenia przypominać te prawdziwe.
 
Do ich zrobienia przyda nam się kilka kuchennych przyrządów. Na pierwszy ogień użyjemy wałka do ciasta, za pomocą którego uzyskamy interesującą nas grubość. W przypadku motywu płatków: im cieniej tym lepszy wizualny efekt. Przydatne także będzie narzędzie kulkowe, którym uformujemy płatki i liście. Rozmiary kwiatów zależą tylko i wyłącznie od naszego zamysłu. Do wycięcia ich kształtów możemy posłużyć się krajarką bądź foremkami. Wśród nich bez problemu odnajdziemy popularną kwiecistą formę. Przed udekorowaniem tortu i nadaniem naszej masie odpowiedniego kształtu, powinniśmy wybrane kawałki zafarbować na interesujący nas kolor. Do tego celu używamy barwników sztucznych bądź naturalnych. Wśród tych ostatnich wymienić możemy m.in. sok z buraków czy kurkumę, które świetnie zdają egzamin przy tworzeniu cukrowych rzeźb. By nasze tortowe kwiaty przypominając te prawdziwe zachwycały potrzebujemy prócz odpowiednich składników także nieco doświadczenia. Cierpliwość prędzej czy później zostanie jednak nagrodzona niedowierzającymi spojrzeniami i pochwałami naszych gości.

Komentarze