Pyszności z Ziemi Dobrzyńskiej

Ziemia Dobrzyńska obejmuje mikroregion województwa kujawsko-pomorskiego, który wyróżnia się regionalnymi tradycjami kulinarnymi oraz bogatą ofertą agroturystyczną. 

Kulinaria regionalne  i agroturystyka stanowią nieodłączną całość, dla której na Ziemię Dobrzyńską przyjeżdżają turyści z całego kraju. Ponieważ wciąż jeszcze wielu polskich i zagranicznych turystów nie zna dokładnie tego nieco tajemniczego zakątka Polski, specjalnie dla nich powstał portal www.dobrzyn.biz, który informuje co nowego dzieje się w ofercie  turystycznej regionu. Większość atrakcji turystycznych na Ziemi Dobrzyńskiej  jest ściśle związana ze „skarbem regionalnym” czyli sielską przyrodą oraz elementami kulturowymi. Obecnie każdy region szczyci się swoimi potrawami, które są poniekąd wizytówkami konkretnego obszaru geograficzno-historycznego.   Podobnie dobrzyniacy promują swoje regionalne potrawy, których charakterystyczny smak można poczuć tylko tu.

Do dobrzyńskich przysmaków z pewnością zaliczamy popularny, szczególnie w okresie świąteczno-zimowym, groch z kapustą, puszyste i aromatyczne pączki ziemniaczano-dyniowe, delikatną zupę dyniową. Turyści odwiedzający Ziemię Dobrzyńską w szczególności marzą, aby poczuć smak tych wyjątkowych kulinariów, które zaskakują prostotą składników, które łącząc się tworzą niebanalne frykasy. Realne dotarcie do tych mistrzów regionalnej kuchni bywa trudne, gdyż często są to skromne gospodynie, skrywające swoje smakołyki w prywatnych kuchniach, a swoje talenty odkrywają jedynie przy okazji regionalnych uroczystości. Tym bardziej poszukiwacze dobrzyńskich delikatesów, powinni zagościć na stronie www.dobrzyn.biz, na której przedstawiono najlepszych dobrzyńskich producentów produktów regionalnych oferujących swoje kuchenne wyroby.