Rodzimy nabiał wysokiej jakości nagrodzony godłem „Doceń polskie”

Rodzimy nabiał wysokiej jakości nagrodzony godłem „Doceń polskie"

W trakcie siódmej certyfikacji godło „Doceń polskie” przyznane zostało 18 wyrobom mleczarskim, a 9 z nich nadano także tytuł TOP PRODUKT. Wyróżnienie to otrzymują wyłącznie produkty, które  zdobędą maksymalną liczbę punktów.
Wszystkie artykuły żywnościowe biorące udział w programie są oceniane przez Lożę Ekspertów. Jej członkowie to osoby zawodowo związane z żywnością i żywieniem. Specjaliści mają do dyspozycji dziesięciopunktową skalę ocen. Noty wystawiane są za smak, wygląd produktu oraz stosunek jego jakości do ceny. Na uznanie Loży Ekspertów i certyfikat programu mogą liczyć tylko produkty wyróżniające się najwyższą jakością.  

W gronie 18 nagrodzonych niedawno produktów mleczarskich znalazły się m.in. masła, sery twarogowe, twarożki i jogurt. Na uwagę zasługuje fakt, iż wyroby te wytwarzane są przez firmy z całej Polski. Co więcej, wśród producentów uhonorowanych przez Lożę Ekspertów znalazły się zarówno spółdzielnie mleczarskie oferujące szeroki wybór wyrobów, jak również małe, lokalne firmy specjalizujące się w produkcji regionalnych przysmaków.

Certyfikaty „Doceń polskie” zdobył nabiał wytarzany przez następujących producentów: OSM w Prudniku, OSM  w Stalowej Woli, OSM Bychawa, OSM w SannikachOSM w Chmielniku, Stowarzyszenie „Macierzanka”, Mleczarnia Jan Korbk, Fanagri, Rolniczo-Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska Szczerców oraz Sertex.

Tak duża liczba zakładów mleczarskich wśród laureatów VII audytu nie oznacza, że w poprzednich certyfikacjach nabiał nie zostały wyróżniony. Lista wszystkich uhonorowanych znakiem „Doceń polskie” produktów (w tym także wyrobów mleczarskich) jest dostępna na blogu programu -  www.blog.docenpolskie.pl.



* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.blog.docenpolskie.pl

Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.  
Twórca programu „Doceń polskie” jest współorganizatorem konkursu „BlogerChef” adresowanego do blogerów kulinarnych. Konkurs ten jest kolejnym elementem wsparcia zarówno producentów, których wyroby mogą poszczycić się posiadaniem godła „Doceń polskie”, jak również samego programu.


* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.blog.docenpolskie.pl

Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl