Śląskie smaki

Śląskie smakiPo sukcesie edycji „świętokrzyskiej” warsztaty z cyklu „Regiony Dobrego Smaku” dotarły na Śląsk. W jednym z katowickich lokali - Chata z Zalipia - dwudziestu uczestników przygotowywało specjały kuchni śląskiej. Pierwsza w menu znalazła się wodzionka - zupa z dodatkiem czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego. Następnie przygotowano tradycyjne kluski śląskie. Na deser podano szpajzę cytrynową, czyli delikatny i puszysty krem cytrynowy.

Podczas warsztatów, odbywających się w różnych miastach Polski, nie poznamy sekretów kuchni włoskiej, francuskiej czy hiszpańskiej, tylko polskiej - mówi Bogusława Krzyk, kierownik działu marketingu WSP „Społem”. Ideą organizacji tego typu spotkań jest promocja produktów i dań regionalnych. Wiekszość z nich odznacza się bogatym i wyśmienitym smakiem, który - wraz z uczestnikami - zamierzamy odkryć na nowo. Zarówno pierwsze, jak i drugie spotkanie zakończyło się sukcesem. Cieszy nas fakt, że zaproponowana formuła znalazła uznanie wśród fanów Majonezu Kieleckiego – dodaje p. Bogusława Krzyk.

„Regiony Dobrego Smaku” to cykl spotkań poświęconych kuchniom regionalnym. Jest to także doskonała okazja, by poznać wiele nowych i ciekawych przepisów, a także spędzić czas w miłym towarzystwie.