Natura na talerzu

Natura na talerzu 

Zróżnicowana dieta to podstawa nie tylko ładnej, świetlistej skóry, zdrowych włosów i paznokci, ale i dobrego samopoczucia, które umożliwia realizację wszelkich planów. Stęsknieni za wiosną chętnie urozmaicamy sobie codzienne posiłki i częściej zaczynamy eksperymentować w kuchni. Sięgamy po świeże warzywa, które nabywamy u lokalnych dostawców. Zielona sałata, rucola czy szpinak nie tylko dostarczą nam energii potrzebnej przez cały dzień, ale sprawią, że będziemy czuć się lekko i zdrowo.

 

Coraz częściej Polacy zwracają uwagę na jakość kupowanych produktów, tak, by dostarczyć sobie i swojej rodzinie pełnowartościowych, zdrowych posiłków. Wysokiej jakości szukamy nie tylko w mięsach, rybach czy warzywach, ale również bardziej świadomie dobieramy przyprawy do nich. Idealnym rozwiązaniem dla dbających o sylwetkę oraz zdrowie jest Vegeta Natur, która doskonale pasuje do wszelkich dań przygotowywanych na co dzień. Vegeta Natur zawiera wyłącznie naturalne, starannie wyselekcjonowane składniki – zioła, suszone warzywa oraz przyprawy. Mieszanka nie zawiera sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku ani szkodliwych konserwantów. Vegeta Natur to połączenie naturalnego aromatu warzyw, który nie dominuje potrawy, lecz wydobywa i uzupełnia jej własny smak.

 

W okresie wiosennym, kiedy na naszych stołach dominują sałatki, warto wypróbować również Vegetę Natur w wersji przygotowanej specjalnie do sałatek.

 

 

Podravka inspiruje!

 

Łosoś teriyaki z ciecierzycą i szpinakiem

 

Przepis na 2 porcje

2 filety z łososia (po 120g)

1 łyżka stołowa przyprawy Vegeta Natur

Sos:

4 łyżki stołowe soku z mandarynek

2 łyżki stołowe octu sherry

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki stołowe białego wina

1 łyżeczka ziarna sezamowego do posypania

 

200 g świeżego szpinaku bez łodyżek

1 łyżka stołowa oliwy

1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do sałatek

1 duży ząbek czosnku

100 g ciecierzycy z puszki, opłukanej

2 łyżki stołowe soku z cytryny

 

 

Wykonanie:

1.     W garnku wymieszać sok z mandarynek, ocet i wino. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty, aż zgęstnieje.

2.     Łososia przyprawić Vegetą Natur. Patelnię wyłożyć pergaminem i postawić na ogniu. Łososia skropić przygotowanym sosem i przełożyć na rozgrzany pergamin. Smażyć ok. 10 minut w zależności od grubości filetów.

3.     W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojony czosnek, smażyć chwilę, dodać ciecierzycę oraz opłukany szpinak. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 2-5 minuty. Doprawić Vegetą Natur do sałatek i sokiem z cytryny.

4.     Przygotowany szpinak przełożyć do miski, ułożyć na nim kawałki łososia. Podawać na ciepło.

 

 

Smacznego!

 

Więcej na: http://www.vegeta.pl i https://www.facebook.com/SekretyMojejKuchni