Czy i co Polacy jedzą w pracy?

Czy i co Polacy jedzą w pracy?

Tak można podsumować wyniki badania „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzonego przez pracownię badawczą IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.

 

 Z badania wyłania się obraz pracującego Polaka, który uważa, że odżywia się zdrowo (ponad 40% respondentów). Jednak trudno się z tym zgodzić, gdy aż 32% ankietowanych w ciągu całego dnia pracy zjada wyłącznie jeden posiłek. Biorąc pod uwagę średni czas pracy, oznacza to, że w ciągu ośmiu godzin dostarczamy naszemu organizmowi zaledwie jedną dawkę energii. Ponadto nasze menu jest dość monotonne i mało urozmaicone.

 

Dieta pracującego Kowalskiego

Średnio statystycznie jemy w pracy mniej niż 2 posiłki dziennie. Najczęściej jest to drugie śniadanie – tak wskazało 73% badanych. Połowa ankietowanych codziennie je kanapki, a kilka razy w tygodniu konsumuje świeże owoce, jogurty oraz słodycze i słodkie wypieki. Co trzecia osoba deklaruje, że jada w pracy obiad/lunch. Znacznie rzadziej, bo zaledwie raz w miesiącu, sięgamy po bakalie, orzechy czy suszone owoce. Za dobrą monetę można uznać fakt, że bardzo rzadko wybieramy dania gotowe zalewane wrzątkiem czy fast foody w postaci kebabów, hamburgerów czy hot dogów.

 

Zrób to sam lub zamawiaj!

Wyniki przeprowadzonego badania pokazują, że to co jemy w pracy najczęściej przygotowywane jest wcześniej w domu – taka postawa jest szczególnie charakterystyczna dla mieszkańców małych miast i osób powyżej 50 roku życia. Osoby, które jadają posiłki w restauracjach, stołówkach czy firmowych kantynach odwiedzają je średnio 1,6 razy
w tygodniu. Zdecydowanie najczęściej wybierają domowy obiad – klasyczne drugie danie, na które wskazało 60% badanych. Chętnie sięgają także po zupę, pierogi i wszelkiego rodzaju sałatki (odpowiednio 29, 27 i 26% respondentów).


Grunt to wiedzieć czego się nie chce!

Jak pokazują wyniki badania konsumenci są zgodni w kwestii rozumienia zdrowego odżywiania – niemal 80% respondentów definiuje je poprzez unikanie sztucznych składników, konserwantów i tłustych produktów. Połowa ankietowanych ze swojej diety w pracy najchętniej wyeliminowałaby słodycze, a 35% całkowicie zrezygnowałoby z dań typu fast food i słonych przekąsek w postaci chipsów, paluszków czy krakersów.

 

 

Ponadto 70% chciałoby mieć w pobliżu miejsca pracy restaurację ze zdrowym i smacznym jedzeniem.

 

Leszek Rułka -  szef kuchni i manager restauracji Sodexo – radzi, by w pracy przestrzegać kilku podstawowych zasad w zakresie odżywiania:

§           Jedz regularnie i pamiętaj, że konkretne pory posiłków nie są tak ważne jak stałe odstępy między nimi – maksymalnie 2-3 godz.

§           Zaczynaj dzień od śniadania i staraj się jeść drugie śniadanie: owoc, jogurt, niewielka kanapka.

§           Uważaj na lunch! Musisz się zdecydować, czy lunch będzie twoim głównym posiłkiem w ciągu dnia, czy ma być raczej lżejszy.

§           Pamiętaj o tym, że wszystko, co jesz w ciągu dnia, jest posiłkiem - batonik, herbatnik, pączek  czy jabłko także.

§           Jeśli sam przygotowujesz sobie posiłki myśl o tym, co będziesz jadł następnego dnia i koniecznie urozmaicaj swoją dietę.

§           Gdy już naprawdę nie masz wyboru, zamów jedzenie przez telefon, ale staraj się wybierać zdrowe menu.

§           Pij w pracy wodę, soki owocowe i warzywne, zrezygnuj z napojów, szczególnie tych gazowanych

§           Uważaj na produkty light oraz kawę i herbatę nie powinieneś ich nadużywać.

§           Nie daj się nabrać na "zdrowe produkty” -  czytaj informacje na opakowaniu.

 

Lepiej jem, lepiej pracuję

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowe odżywianie w pracy to jeden z ważniejszych czynników warunkujących efektywność pracowników – właściwe odżywianie może zwiększyć naszą wydajność aż o 20%. Eksperci są zgodni, że rezygnacja z posiłków obniża wydolność organizmu i wpływa na pogorszenie efektów realizowanych działań. Dlatego warto zastanowić się, co dziś zjemy w pracy.

 

 

O badaniu

Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzono na przełomie maja i czerwca 2013 roku, metodą CAWI z wykorzystaniem panelu internetowego, na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie aktywnych zawodowo Polaków (liczebność próby N=643). Badanie wykonała pracownia badawcza IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.

 

 

O Sodexo

Grupa Sodexo, światowy lider w zakresie usług podnoszących Jakość Codziennego Życia, od chwili założenia firmy przez Pierre’a Bellon’a w 1966 roku, jest strategicznym partnerem dla firm i instytucji, które kładą nacisk na efektywność, lojalność i dobre samopoczucie pracowników oraz partnerów biznesowych. Z wielką pasją 420 000 pracowników Sodexo w 80 krajach, każdego dnia projektuje, zarządza i dostarcza unikalne usługi w zakresie kompleksowej obsługi nieruchomości (Sodexo On-site Services) oraz w zakresie kompleksowych usług motywacyjnych (Sodexo Benefits and Rewards Services) obsługując każdego dnia 75 milionów konsumentów na całym świecie.

 

 

Sodexo w liczbach
(dane z 31 sierpnia 2012 roku)

 

Grupa Sodexo na świecie

18.2 miliarda euro skonsolidowanego dochodu

420,000 pracowników

20. pozycja na liście największych pracodawców

na świecie

80 krajów

34,300 placówek

75 miliona konsumentów dziennie

9.5 billion euro market capitalization

(dane z 7 listopada 2012 r.)

 

 

 

Sodexo On-site Services w Polsce

5 800 000 m2 obsługiwanej powierzchni

2 600 obsługiwanych mniejszych jednostek

2 000 zatrudnionych pracowników

420 Klientów

400 obsługiwanych nieruchomości

70 restauracji

 

Sodexo Benefits and Rewards Services w Polsce

43 000 Klientów

3 500 000 użytkowników naszych rozwiązań rocznie

50 000 współpracujących punktów usługowo-handlowych

 

 

 

 

 

 

Kontakt:

ConTrust

Renata Syperek - Komar

Tel. +48 501 121 021

Fax: +22 402 48 68

E-mail : r.syperek@contrust.pl