Przegląd najsłynniejszych kujawskich dań

Jeżeli mamy zamiar zawitać na Kujawach, koniecznie powinniśmy rozpocząć naszą podróż kulinarną od skosztowania żuru kujawskiego. Ta z pozoru prosta zupa, jest jednym z tradycyjnych dań, które goszczą na stołach wszystkich mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego od wieków! Dobrym pomysłem będzie posmakowanie również zupy kwas, która przygotowywana jest z soku z kiszonej kapusty.

Bardzo ciekawą potrawą jest czarnina kujawska w innych regionach polski nazywana również czarną polewką, wykonywana jest ona na bazie bulionu oraz kaczej krwi.

Mówiąc o kuchni kujawskiej, nie możemy zapomnieć również o grzybowniczkach i marchwi prychanej, które są bardzo charakterystycznymi potrawami dla tej części Polski.

Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez tradycyjnej zupy wigilijnej na bazie suszonych śliwek czy klusek z makiem. Miłośnicy mięs z pewnością zakochają się w kaczce nadziewanej po kujawsku, która odświętnym daniem na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, a przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie. W tym miejscu warto również wspomnieć o świątecznej szybce z kością, która podobnie jak poprzednie dania była elementem wigilijnego stołu. Do jej przygotowania angażowano całą rodzinę oraz sąsiadów.

Mówiąc o daniach kujawskich, nie możemy zapomnieć także o deserach. Na szczególną uwagę w tej kwestii zasługuje kajmak, amoniaczki i placki na sodzie. Z okazji Świąt Wielkanocnych piekło się również wykwintny mazurek orzechowy oraz Kujawiok, czyli wielkanocną babę drożdżową, która rozsławiona jest na całą Polskę.

Więcej produktów tradycyjnych z Kujaw znajdziemy na liście przygotowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zapraszamy na www.kujawskie.eu