Przysmaki prosto z gęsi?

O jakich daniach tutaj mowa? O okrasie, czarninie i półgęsku, które należą do jednych z najbardziej rozpoznawalnych dań kujawskich.

Czarnina w innych regionach zwana jest również czarną polewką, jest to zupa na bazie podrobów oraz krwi gęsi. Zazwyczaj podawana jest ona z kluskami kładzionymi. Może być podawana z podrobami jako gęsta wersja lub bez.

W tym miejscu warto wspomnieć również o okrasie, która jest surowcem mięsnym z gęsiny. Sporządza się ją poprzez rozdrobnienie całej gęsi bez łapek i dzioba. Całość dosyć mocno posypuje się solą, następnie wkłada do naczynia z kamionki i bardzo mocno ubija. Okrasa wykorzystywana jest do smarowania chleba, jako dodatek do zup i sosów, do maszczenia ziemniaków czy kraszenia potraw. Wykonywanie tego przysmaku z gęsi powiązane jest z tradycyjnymi obchodami dnia św. Marcina, które przypada na 11 listopada.

Półgęski należą do jednych z bardziej charakterystycznych i znanych potraw w województwie kujawsko-pomorskim. Przyrządzane są one z piersi gęsi, które są peklowane, posypywane solą i ziołami, a następnie odstawiane na jakiś czas. Po wyjęciu mięsa ze słonej zalewy, wędzi się je przez trzy dni na niewielkim dymie. Półgęsek podawany jest w plastrach. Podobnie jak okrasa, wiąże się z tradycją bicia gęsi w święto św. Marcia w listopadzie. Mięso pozyskiwano ze specjalnego gatunku gęsi pomorskiej, której hodowla z czasem znacznie się zmniejszyła. Kujawskie przysmaki z gęsiny były szczególnie popularne pod koniec dziewiętnastego wieku. W dzisiejszych czasach również możemy spotkać się z przypadkami tradycyjnie przygotowanej okrasy, półgęska czy czarniny na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.

Zapraszamy na www.kujawskie.eu

Komentarze