Punkty gastronomiczne w regionie Wieczno

Opisany jest Bar pod Jemiołą, w którym prócz potraw z menu tradycyjnego dostępne są takie rarytasy jak chleb wypiekany na miejscu w piecu czy swojska kiełbasa, smalec, ale także zupy jak żurek na naturalnym zakwasie czy grochówka, a właścicielka dokłada wszelkich starań, by potrawy były najsmaczniejsze pod słońcem zgodne ze staropolskimi przepisami tych regionów kraju. Dla turystów to nie koniec atrakcji – oprócz typowo wiejskiej, sielskiej atmosfery na terenie obiektu właścicielka założyła mini zoo, które najwięcej radości sprawia najmłodszym gościom tego miejsca.

W Myśliwskiej natomiast zjeść można kotlet schabowy przyrządzany według specjalnego przepisu, pyszne krokiety z pieczarkami, czy żur na prawdziwym, wyrobionym zakwasie. Na przekąskę podają swojski smalec z chlebem wypiekanym w piecu i kiszonym ogórkiem. Znaleźć tutaj można również dania wegetariańskie i sycące śniadanie. Restauracja serwuje też mocne trunki – nalewki według tradycyjnych przepisów z pewnością spełnią wymagania najbardziej wybrednych gości.

Na www.wieczno.pl zamieszczony jest też artykuł opisujący Gospodę przy piecu, gdzie od kilku już lat zjeść można smaczny posiłek zapoznając się tym samym z tradycyjną kuchnią, bowiem są tutaj serwowane potrawy zawierające produkty regionalne Wieczno. Swojski żur z kiełbasą czy flaki wołowo-wieprzowe zaspokoją wymagania jeśli chodzi o pierwsze danie. Szef kuchni poleca wyśmienite pierogi – wyrabiane na miejscu, golonkę czy zrazy wołowe z sosem pieczeniowym, a na deser szarlotkę z lodami. Ale to tylko niektóre z pyszności jakie serwuje ta gospoda – w swoim menu ma także potrawy kuchni międzynarodowej oraz pizzę z pieca.

Komentarze