Znaczenie jogurtu w diecie dziecka

Znaczenie jogurtu w diecie dziecka

Mleko i wytwarzane z niego jogurty są dla dzieci niezwykle cennym źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka, wapnia, fosforu, witamin B2 i B12. Białko mleczne zawarte w jogurcie należy do jednych z najlepiej przyswajanych białek pożywienia i wyjątkowo efektywnie wykorzystywanych do budowy komórek młodego organizmu. Zapewnia ono dziecku odpowiedni rozwój fizyczny i psychiczny, zwiększa odporność na infekcje, chroni przed niektórymi toksynami. Dlatego jogurty podawane podczas rekonwalescencji dziecka mogą przyspieszać gojenie się ran i oparzeń, zapobiegać anemii. Dzięki temu chore dzieci szybciej wrócą do zdrowia, a zdrowe będą miały więcej energii do zabawy. Między innymi o tych zaletach komunikuje społeczeństwu pomysłodawca kampanii „Jogurt na dobry dzień” Związek Polskich Przetwórców Mleka.

Zalety jogurtów

Jogurty, najlepiej spośród produktów mlecznych, zaopatrują organizm dziecka w wapń. Dzięki obecnym w jogurcie bakteriom w przewodzie pokarmowym powstaje środowisko bardzo korzystne dla wchłaniania wapnia, również z innych produktów. Kości dziecka budują się bardzo intensywnie dlatego każda ilość wapnia liczy się dla zdrowych zębów i wytrzymałych kości w późniejszym życiu. Odpowiednie przyswajanie wapnia następuje przy właściwej ilości fosforu i co najważniejsze, właśnie takie proporcje są w jogurcie. Wapń jest ważny również przy prawidłowej pracy mięśni i serca, krzepliwości krwi, przewodzeniu nerwowym czy też wspiera prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych.

Za sprawą bakterii jogurtowych: Lactobactillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus jogurt jest łatwo trawiony w organizmie. To te bakterie nadają jogurtowi kwaśny smak i zmieniają laktozę (cukier mleczny) w łatwiej przyswajalny kwas mlekowy. Dzięki temu mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy, która jest spowodowana brakiem enzymu laktazy w nabłonku jelita cienkiego. W konsekwencji powoduje dolegliwości takie jak biegunki lub wzdęcia.

Jogurt to także cenne źródło pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Jest ono bogate w aminokwas lizynę, dlatego doskonale uzupełnia wszelkie niedobory tego aminokwasu w białkach produktów zbożowych np. w pieczywie, płatkach. Białko pomaga też budować i regenerować mięśnie.

Szczególną uwagę należy zwrócić na witaminę B12, która znajduje się w nielicznych produktach, a jogurty zawierają jej wyjątkowo dużo. Jest ona niezbędna do tworzenia krwinek i komórek nerwowych. Jogurty jako produkty o wyrazistym smaku, który dodatkowo można wzbogacać, mogą być nieodzowne w leczeniu anemii, ale też w diecie dzieci - niejadków dla jej zapobiegania, tak by chętniej jadły.

Zalecenia żywieniowe

Zespoły naukowców skupione przy międzynarodowych i krajowych instytucjach zajmujących się żywieniem dzieci, stale podkreślają ważność mleka oraz jego przetworów m.in. jogurtów dla najmłodszych.

Jogurty można podawać dzieciom od 11 miesiąca życia, rozpoczynając od niewielkich ilości (1-3 łyżeczek) dla sprawdzenia czy dziecko dobrze toleruje produkt. Zgodnie z zaleceniami ekspertów Instytutu Matki i Dziecka, dziecko w wieku 1. roku powinno już zjadać codziennie około ½ szklanki jogurtu, oprócz mleka i serów, a z upływem czasu tę ilość należy zwiększać do co najmniej 1 szklanki u nastolatka.

Ze względu na zawartość unikalnych składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych jogurty są korzystne dla zdrowia człowieka. Z tego powodu powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas, a szczególnie młodego rozwijającego się organizmu dziecka.

Pamiętajmy by od najmłodszych lat jogurt zagościł w codziennej diecie dziecka jak też każdego z nas.

Więcej informacji znajduje się pod www.jogurtnadobrydzien.pl

 

Dofinansowano ze środków Funduszu Promocji Mleka

 

Więcej informacji:

Magdalena Ciesielska
tel.: +48 530 221 616
email: m.ciesielska@mbba.pl

www.mbba.pl

 

Marcin Hydzik
tel.: +48 (22) 266 02 71
email: m.hydzik@zppm.pl