Czy słodziki nie mają korzystnego wpływu na stan zdrowia? Fakty i mity.

Czy słodziki nie mają korzystnego wpływu na stan zdrowia? Fakty i mity.

Co piąty ankietowany wskazuje jako przyczynę to, że takie produkty nie mają korzystnego wpływu na stan na zdrowia. Czy słusznie? Co leży u podstaw takich przekonań?



Skąd te uprzedzenia?


Podobno – jest to efekt źródeł, z których pozyskujemy informacje. Według badania: jest to Internet ogólnie (40%), znajomi (25%), media społecznościowe (22%) i prasa (21%). Lekarzy za źródło kształtujące opinię na temat słodzików uznaje zaledwie 17% respondentów.



Problem, który porusza w swoim komentarzu prof. Magdalena Olszanecka – Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością wynika najczęściej z tego, że czytamy to, co inni. A najpopularniejsze opinie to te najbardziej spolaryzowane. 


Jeśli więc szukasz faktów – sprawdź źródło, metodologię badania, próbę..


Dlaczego warto się tym faktem zainteresować?
Z naukowego punktu widzenia uprzedzenia Polaków nie mają uzasadnienia:  Słodziki są substancjami używanymi w przemyśle spożywczym, których bezpieczeństwo zostało najlepiej zbadane i stale podlega monitorowaniu. Bezpieczeństwo stosowania niskokalorycznych substancji słodzących zostało wielokrotnie potwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).wyjaśnia prof. Magdalena Olszanecka – Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością 


Słodziki - dla kogo?


Niskokaloryczne substancje słodzące są dobrym zamiennikiem cukru w szczególności u osób z nadwagą, otyłych i chorych na cukrzycę, mających problem z kontrolą stężeń glukozy. Słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie wpływają na stężenie glukozy w krążeniu, dzięki czemu ułatwiają kontrolę jej stężeń. Ponadto zastąpienie nimi cukru ułatwia zmniejszenie spożywanej energii, a w konsekwencji redukcję masy ciała. 


Naturalnie, całkowite wyłączenie cukrów z diety ma niekorzystne konsekwencje. Może nawet prowadzić... do cukrzycy. Paradoks, ale fakt.