czwartek, 29 października 2015

Strrrasznie smaczne przekąski na Halloween z pestkami dyni Siesta

Strrrasznie smaczne przekąski na Halloween z pestkami dyni Siesta

 

Podczas tego wieczoru wyjątkowe jest również menu, w którym nie może zabraknąć przekąsek z dynią.

Upiorna październikowa noc…

 

…którą uwielbiają ludzie na całym świecie – to właśnie Halloween! Nazwa jest prawdopodobnie skróconym zapisem „All Hallows’ Eve” czyli wigilii Wszystkich Świętych. Halloween najbardziej popularne jest w USA i to właśnie z Ameryki w latach 90. ten zwyczaj trafił do Polski. Jednak to nie mieszkańcy Stanów są twórcami tego obrządku. Tradycja powstania Halloween jest osnuta wielką tajemnicą i dziś badacze wskazują na dwie drogi jego powstania. Początków szukają zarówno w starożytnym Rzymie i czczeniu bóstw nasion i owoców, jak i w tradycjach celtyckich, gdzie hucznie witano zimę. W Europie Zachodniej to właśnie tego dnia uroczyście żegnano lato i łączono się ze zmarłymi.

 

Bawimy się i „straszymy”

 

Dziś Halloween to przede wszystkim okazja do zorganizowania niecodziennej, klimatycznej imprezy, w której prym wiodą magiczne gadżety i przebrania (np. za zombie, duchy, czarownice).

Menu tej imprezy jest jedyne w swoim rodzaju, a króluje w nim dynia! To jesienne warzywo, które kojarzymy z ostatnimi ciepłymi dniami i nadchodzącą zimą, podczas Halloween tradycyjnie służy jako lampion. Ale cały środek dyni można przecież wykorzystać! Pokrojona w kostkę i lekko podsmażona z chilli, będzie idealnym uzupełnieniem szaszłyków i koreczków (zarówno na słodko, np. z bananem i awokado, jak i na słono – z kawałkiem pikantnego kurczaka). Wyśmienita, gęsta zupa dyniowa z imbirem fantastycznie rozgrzeje zmarzniętych gości, a sałatka z podprażonymi Pestkami dyni Siesta to aromatyczna, lekka i wartościowa przekąska, której podczas imprezy nie może zabraknąć!

 

Przepis na sałatkę z Pestkami dyni Siesta

Składniki:

- 1 sałata lodowa

- 1 opakowanie rukoli

- 1/2 cebuli czerwonej

- 1 słoik suszonych pomidorów

- dynia pokrojona w kostkę

- 1 opakowanie Pestek Dyni Siesta

- chilli, sól, pieprz kolorowy

- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Sałatę i rukolę umyj, osusz. Sałatę lodową porwij w strzępki, połącz z rukolą w misce. Cebulę pokrój w cienkie piórka i połącz z sałatą. Dodaj pokrojone w kawałki duszone pomidory. Dynię pokrój w dość dużą kostkę i lekko podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, dodając sól, pieprz i chilli. Na suchej patelni podpraż Pestki Dyni Siesta – zyskają wyjątkowy aromat i będą jeszcze bardziej chrupiące! Połącz składniki, doprawiając do smaku przyprawami oraz oliwą z oliwek.

Smacznego!

 

Siesta Pestki Dyni, 90 g, cena: 4,00 zł brutto

 

Więcej informacji udzieli Państwu:

Justyna Orlikowska

Kolterman Media Communications

Tel. kom. 510 081 103

 

e-mail: j.orlikowska@kmc-pr.pl       

0 komentarze:

Prześlij komentarz