Alpejski przysmak?

Alpejski przysmak?

Torty wiśniowe mogą być bardzo smaczne i apetyczne, są szczególnie idealnym wyborem na okres letni, ponieważ wiśnie są sezonowym owocem. Wykorzystanie sezonowych składników może dodatkowo podkreślić świeżość i smak deseru.



Dlaczego akurat wiśnie?

Wiśnie są źródłem witamin, takich jak witamina C, witamina A i witaminy z grupy B, oraz minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo i mangan. Te składniki odżywcze są istotne dla zdrowia układu odpornościowego, funkcji mózgu, układu sercowo-naczyniowego i innych procesów w organizmie. Są bogate w antyoksydanty, takie jak antocyjany, flawonoidy i kwas elagowy. Antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą przyczyniać się do procesów starzenia się i chorób przewlekłych. Zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie i zmniejszeniu ryzyka chorób zapalnych, takich jak choroby reumatyczne czy cukrzyca. Są źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga zdrowie układu trawiennego poprzez regulację perystaltyki jelit, poprawę trawienia i zapobieganie zaparciom.



Składniki na szwajcarski tort wiśniowy

Orzechowy spód :

4 białka

- 100g cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 20g mąki kukurydzianej

- 100g mielonych orzechów laskowych

Biszkopt :

- 2 jaja

- 80g cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 40g mąki kukurydzianej

- 40g mąki

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- kompot wiśniowy do nasączenia

Krem :

- 45g mąki kukurydzianej

- 1/2 litra mleka

- 50g cukru

- 150g masła

- 2 żółtka

- 1-2 łyżki soku wiśniowego

- 2-3 łyżki galaretki wiśniowej

Do posypania prażone migdały oraz cukier puder.



Szwajcarski tort wiśniowy - sposób przygotowania


  1.  Na orzechowy spód ubić białka z cukrem i z cukrem waniliowym. Następnie dodać ostrożnie orzechy wymieszane z mąką kukurydzianą.
  2. Gotowym ciastem wypełnić dwie posmarowane tłuszczem formy o średnicy 26cm, piec około 15-20minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
  3. W tym czasie rozbić jaja przeznaczone na biszkopt, oddzielić od białek. Ubić pianę z białek i 2 łyżek zimnej wody, dodać cukier i cukier waniliowy. 
  4. Następnie rozprowadzić w pianie żółtka, a na końcu mąkę i proszek do pieczenia. 
  5. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem tylko na dnie, wlać masę biszkoptową i piec około 35minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
  6. Spody do ostygnięcia odstawić na bok. 
  7. Mąkę kukurydzianą na krem wiśniowy zmieszać z odpowiednią ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać mąkę kukurydzianą z mlekiem, mieszając, jeszcze chwilę gotować.
  8. Powstały budyń wlać do miski i pozostawić do ostygnięcia.
  9. Następnie dodać żółtko i tłuszcz o temperaturze pokojowej, wszystko utrzeć mikserem.
  10. Dodać sok wiśniowy zmieszany z galaretką wiśniową.
  11. Spód orzechowy nasączyć 2 łyżkami kompotu wiśniowego i rozsmarować na nim 1/4 kremu wiśniowego.
  12. Na wierzchu położyć spód biszkoptowy, nasączyć 3-4 łyżkami kompotu wiśniowego, powtórnie rozsmarować krem wiśniowy. Nakryć drugim spodem orzechowym, nasączyć go 2-4 łyżkami kompotu wiśniowego.
  13. Resztę kremu wiśniowego wykorzystać do smarowania górnej powierzchni i boków tortu.
  14. Uprażonymi uprzednio migdałami na patelni bez tłuszczu, posypać boki tortu.
  15. Tort wstawić do lodówki, podawać posypany cukrem pudrem.

Smacznego!





Źródło fotografii: pexels.com
Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/


źródło: Alpejski przysmak?