Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska Obecnie mamy do wyboru niezliczone diety odchudzające. Jedne pozwalają schudnąć szybko, inne wymagają dłuższych wyrzeczeń i cierpliwości, ale najczęściej nie grożą efektem jo-jo.

Ciało

Wśród diet rygorystycznych, na wyróżnienie zasługuje niewątpliwie dieta kopenhaska. Pozwala ona zrzucić od pięciu do dwudziestu kilogramów w ciągu dwóch tygodni.

Zasady na których opiera się dieta kopenhaska, są całkiem proste, a główna sprowadza się do tego, że przy stosowaniu tej diety, należy bezwzględnie przestrzegać ustalonego wcześniej jadłospisu (patrz: jadłospis diety kopenhaskiej). Nawet najmniejsze odstępstwo sprawi, że dieta będzie nieskuteczna, a cały wcześniejszy wysiłek pójdzie na marne. Ponadto zaleca się, by posiłki każdorazowo spożywane były w tych samych godzinach. W diecie kopenhaskiej ważne jest również, by w ciągu dnia wypić co najmniej dwa litry wody. Diety tej nie wolno, ani skracać, ani wydłużać. Zbyt długie jej stosowanie może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie, z kolei skończenie jej zbyt wcześnie spowoduje, że dieta kopenhaska nie przyniesie spodziewanych efektów. Pamiętać należy również i o tym, że dietę tą można powtórzyć, nie wcześniej niż po upływie dwóch lat.