Na co warto zwracać uwagę w czasie ciąży? Kilka ważnych zasad



Stosuj urozmaiconą dietę

W czasie ciąży ważne jest by dbać o urozmaiconą dietę zarówno dla siebie i jak dla dziecka. Zwiększa się bowiem zapotrzebowanie na energię, a także na niektóre witaminy oraz składniki mineralne. Dieta w czasie ciąży ma kluczowe znaczenie, dlatego tak istotne jest by szczególnie zwracać uwagę na zrównoważone posiłki. W czasie ciąży należy stosować dietę, która cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych. Unikaj słodyczy, cukru, żywności przetworzonej oraz alkoholu. W zamian najlepszym rozwiązaniem będzie sięganie po starannie dobrane i wartościowe produkty np. od lokalnych dostawców.



Dbaj o odpowiedni przyrost masy ciała 

Podczas ciąży kluczowe jest by dbać o odpowiedni przyrost masy ciała i uważać na nadwagę oraz niedowagę. Nadwaga i otyłość sprzyjają wielu schorzeniom np. cukrzycy, nadciśnieniu, zawałowi serca czy miażdżycy. Nadmierny przyrost masy ciała w trakcie ciąży może prowadzić do powikłań okołoporodowych. Zbyt małe przyrosty masy ciała podczas ciąży zwiększają natomiast ryzyko urodzenia dziecka z niedowagą. 



Ciemne pieczywo zamiast białego?

Spróbuj wybierać ciemne pieczywo zamiast białego, ponieważ jest ono zdecydowanie bogatsze w wartościowe składniki takie jak witamina B1 i błonnik. Dodatkowo polecane są produkty zbożowe takie jak gruboziarniste kasze, ryż, makarony. Warto wypróbować co służy Twojemu organizmowi najlepiej.



Warzywa i owoce jako codzienny niezbędnik 

Rekomenduje się codzienne spożycie warzyw i owoców ze względu na ich zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Są one ważnym źródłem antyoksydantów, błonnika i składników mineralnych. Poleca się spożywanie warzyw i owoców na surowo. 



Unikaj nadmiaru tłuszczów zwierzęcych

Jako społeczeństwo spożywamy zdecydowanie za dużo tłuszczów zwierzęcych. Niestety wynika to z naszych tradycji żywieniowych. Jednak warto przyjrzeć się temu co ląduje na naszym talerzu by zapewnić sobie zdrowie - szczególnie w trakcie ciąży. Nadmierne spożycie tłuszczu zwierzęcego może przyczynić się do chorób takich jak :

  1. otyłość
  2. miażdżyca
  3. choroba wieńcowa
  4. niektóre nowotwory

Podczas ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te znajdziemy w tłuszczach roślinnych i tłustych rybach morskich. Są to kwasy omega-6 oraz omega-3.



Ogranicz słodycze

Niestety cukier nie zawiera żadnych niezbędnych składników dla naszego organizmu. Dla zdrowia ciężarnej i jej dziecka najlepszym rozwiązaniem jest unikanie cukru. Idealnym rozwiązaniem dla każdego z nas byłoby wykluczenie cukru z diety by utrzymać zdrowie jak najdłużej. Zapobiega to nadwadze, otyłości i powstawaniu próchnicy. Włączenie do jadłospisu bardziej wartościowych produktów przyniesie zdecydowanie więcej korzyści zdrowotnych.



NIE dla alkoholu i papierosów

Alkohol i papierosy zwiększają ryzyko poronienia, odklejenia łożyska i urodzenia dziecka z niedowagą lub z płodowym zespołem alkoholowym. Dzieci urodzone z tym zespołem cechuje mała masa i długość ciała, upośledzenie umysłowe, wady wrodzone i zaburzenia psychiczne. Ponadto alkohol prowadzi do marskości wątroby, niewydolności krążenia i zapalenia trzustki. 


źródło: Na co warto zwracać uwagę w czasie ciąży? Kilka ważnych zasad