Słodki pewnik na każdą uroczystość
Czekolada dostarcza nam niezwykłych doznań dla podniebienia, ale ma również wspaniałe właściwości. Jest bogata w flawonoidy, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, czekolada może poprawić nastrój, wpłynąć na poziom endorfin oraz zapewnić uczucie relaksu i zadowolenia.
Pyszny tort czekoladowy otwiera drzwi do kreatywnego eksperymentowania ze smakami. Dodatki takie jak kawa czy pomarańcza doskonale komponują się z intensywnym smakiem czekolady. Smak kawowy, bogaty i intensywny, łączy się z czekoladowym aromatem, tworząc elegancki i wyrafinowany smak. Natomiast, dodatek pomarańczy dodaje świeżości i lekkości, nadając deserowi niezapomniany charakter.
Składniki na tort czekoladowy
CIASTO :
- 150g masła i margaryny
- 150g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jaja
- 50g mąki kukurydzianej
- 200g mąki
- 30g kakao
- 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 l mleka
MASA :
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej
- 5 łyżek likieru pomarańczowego
KREM :
- 100g czekolady
-1/8 l śmietany
- 2 łyżeczki kawy
POLEWA :
- 150g cukru pudru
- 30g kakao
- 4 łyżki likieru kawowego
- 2 łyżeczki kawy
- 20g tłuszczu kokosowego
- posiekane migdały do dekoracji
Sposób przygotowania tortu czekoladowego
- Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajami. Mąkę kukurydzianą przesiać z mąką, kako i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i wymieszać.
- Przelać do uprzednio natłuszczonej tortownicy o średnicy 26cm i piec około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
- Następnie wyjąć tort z formy i odłożyć do ostygnięcia.
- Przekroić następnie na 3 warstwy.
- Konfiturę wymieszać z likierem, rozsmarować równomiernie na dwóch dolnych warstwach.
- Czekoladę przeznaczoną na krem połamać na kawałki i aby zmiękła, pogrzać w kąpieli wodnej.
- Ubić śmietanę, łyżką dodawać czekoladę, nadal ubijając.
- Powstałym kremem posmarować dwie dolne warstwy, przykryć od góry trzecią.
- Wymieszać cukier puder, kakao i likier kawowy i kawę oraz podgrzany tłuszcz kokosowy i dokładnie utrzeć. Otrzymaną masą polać tort. Zanim polewa zakrzepnie, boki tortu posypać migdałami.
Smacznego!
Źródło fotografii: pexels.com
Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/
źródło: Słodki pewnik na każdą uroczystość