Sushi - historia niezwykłej potrawy...
Historia sushi sięga VI w p.n.e. i ku na pewno Twojemu zdziwieniu wielu pierwsze wzmianki o sushi nie pochodzą z Japonii lecz z Chin. To tu narodziła się forma konserwacji ryb, od której wszystko się zaczęło.
Był to sposób na zachowanie świeżości ryb, wówczas polegało to na przemiennym układaniu ryb i ryżu w drewnianej beczce po czym należało położyć na wierzchu kamieniem w celu lepszej konserwacji. Po około 6 miesiącach, spożywano wyłącznie rybę, ryż wyrzucano. Sytuacja zmieniła się dopiero w Japonii VIII w. naszej ery, kiedy zniecierpliwieni Japończycy znani z ciągłego zabiegania oraz oszczędności nie chcieli i nie mogli czekać aż tak długo.
Sposobem jaki spowodował szybszą możliwość spożycia tej potrawy, było dodanie do ryżu octu, dzięki temu można było razem z rybą spożywać i ryż. Potrawę tę nazwano Seise - zushi i dziś można stwierdzić, że jest to pierwsza potrawa, która swoim wyglądem przypomina sushi, znane nam dziś.