A gdyby tak dżem… z pomidorów?!
Pomidory są obowiązkową pozycją w każdej kuchni. W Polsce to jedne z najpopularniejszych warzyw. Nie dziwi więc fakt, że dostępne są pod wieloma postaciami: w sosach, ketchupach, sokach, koncentratach i przecierach. Teraz do tej pomidorowej familii dołączył niskosłodzony dżem Dawtona, który mimo że najmłodszy w rodzinie, szturmem zdobywa podniebienia pomidoromaniaków oraz wielbicieli nowych smaków!
Wspomnienie wakacji
Dżem pomidorowy to tradycyjny przysmak kuchni śródziemnomorskiej, znany już od ponad 300 lat! Czy to w postaci hiszpańskiej marmelade de tomate, czy greckiej marmelada ntomatas– trudno wyobrazić sobie bez niego wiele tradycyjnych dań. Słynie przede wszystkim z subtelnego, lekko słodkawego smaku i świeżego aromatu, dzięki czemu doskonale pasuje zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. W Hiszpanii króluje na stołach jako dodatek do tortilli i owoców morza, w Grecji serwowany jest zaś w towarzystwie gęstego, greckiego jogurtu, a jego receptury pilnie strzegą mieszkańcy wyspy Kos.
Polskie smaki
Starannie opracowana receptura Dżemu Pomidorowego Dawtona została oparta na soczystych i niezwykle aromatycznych polskich pomidorach. Lekko słodki i gęsty, z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami owoców przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom nowych smaków! Z łatwością znajdziemy go na sklepowej półce – skuszą nas apetyczne pomidory na tle jasnej i przejrzystej etykiety.
Z czym to się je?
Dżem Pomidorowy Dawtona to doskonały dodatek do wielu dań i okazja do tworzenia ciekawych smakowych połączeń. Dzięki swojej wyjątkowej konsystencji, świetnie sprawdzi się zarówno rano – na kanapkach z dodatkiem aromatycznej bazylii, jak i wieczorem – wzbogacając smak przekąsek, np. deski pełnej dojrzewających serów i wędlin. Będzie także doskonałą alternatywą dla dipów, salsy i ketchupu, a także wybornym dodatkiem do mięs i owoców morza.Z pomocą pomidorowego dżemu w kilka chwil przygotujesz wytrawne kisze, serowe babeczki, słodkie obwarzanki. Dla każdego coś pysznego!
Jeśli szukasz inspiracji, Dawtona proponuje hamburgery z dżemem pomidorowym.
Hamburgery z dżemem pomidorowym
Składniki: 600 g mielonej wołowiny, ½ białej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 żółtko, sól, pieprz, oliwa, 4 bułki do hamburgerów, 4 listki sałaty, Dżem Pomidorowy Dawtona.
Sposób przygotowania: Mięso mieszamy z drobno pokrojoną cebulą, posiekanym czosnkiem i żółtkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 4 burgery i następnie smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony na lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej. Bułki kroimy na pół i podpiekamy na ruszcie przez ok. 3 minuty. Smarujemy je Dżemem Pomidorowym Dawtona. Do środka wkładamy po burgerze i listku sałaty. Smacznego!
Dżem z pomidorów Dawtona znajdziemy na półkach w poręcznych 280 g słoiczkach, w cenie 4,19 zł.