Czy znasz kujawskie wyroby cukiernicze?

Doskonała kuchnia jest znakiem rozpoznawczym województwa kujawsko-pomorskiego. Jeżeli należymy do grona łasuchów to z pewnością powinniśmy zainteresować się również regionalnymi produktami cukierniczymi. Co się do nich zalicza? Przede wszystkim różnego rodzaju ciasta świąteczne, ciasteczka, a także smakołyki regionalne.

Miłośnicy słodyczy pokochają babę drożdżową Kujawiok, która pojawiała się najczęściej na świątecznych stołach mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego w okresie Wielkanocy. Ciasto uformowane jest w ścięty stożek, a następnie polane lukrem lub cukrem pudrem. Sztandarowym wyrobem cukierniczym na tym terenie jest również doskonały wielkanocny mazurek orzechowy, który nieodłącznie powiązany jest z Kujawami.

Warto wspomnieć również o kajmaku, czyli staropolskim przysmaku z mleka i cukru, który może stanowić również masę do ciast. Dużą popularnością cieszą się także amoniaczki, czyli kujawskie ciasteczka, których przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie.

Dosyć ciekawym i bardzo smacznym wyrobem cukierniczym są doskonałe pączki ziemniaczano-dyniowe, które charakteryzują się wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Często na kujawskich stołach goszczą także łatwe w przyrządzeniu placki na sodzie, które można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub czekoladą.

Kujawskie wyroby cukiernicze słyną z doskonałego smaku oraz łatwości przyrządzenia. Większość przepisów była przekazywana z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu każdy z nich jest unikatowy oraz wyjątkowy. Chcąc poznać Kujawy, należy rozpocząć od degustacji przysmaków, tak chętnie podawanych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.

Zapraszamy na www.kujawskie.eu