Nawozy Lafarge dla obfitych zbiorów
Kwaśne deszcze, zakwaszający wpływ nawozów mineralnych (głównie azotowych) oraz samego klimatu to główne przyczyny zakwaszenia gleb w Polsce. Na obszarze naszego kraju przewaga opadów nad parowaniem powoduje ciągłe przemieszczanie się zasadowych składników pokarmowych w głąb profilu glebowego. Wysoki poziom zakwaszenia uniemożliwia otrzymanie wysokich plonów większości gatunków roślin uprawnych, nawet przy prawidłowym nawożeniu. Obecnie, w przeciwdziałaniu procesowi zakwaszania, stosuje się przede wszystkim wapnowanie, które skutecznie przywraca zasadowy odczyn glebie. Zastosowanie dobrego wapna pozwala na uzyskanie odczynu, odpowiedniego do danej uprawy. Dopiero tak przygotowaną ziemię warto wzbogacić o składniki pokarmowe, znajdujące się w nawozach mineralnych lub organicznych.
Dobrodziejstwo wapnowania
Wapnowanie gleby poprawia żyzność gleb kwaśnych i jest niezbędne dla stworzenia roślinom optymalnych warunków wzrostu. Do najważniejszych zalet procesu należy eliminacja toksycznego glinu z gleby (jego obecność niekorzystnie wpływa na rośliny wrażliwe) czy wspomaganie budowy silnego systemu korzeniowego rośliny, poprzez stymulację wzrostu korzeni w głąb profilu glebowego. Zmiana pH na bardziej zasadowe wpływa również na poprawę warunków wodno-powietrznych, czyli lepsze przemieszczanie się wody i składników pokarmowych w glebie, mniejsze zagrożenie erozją oraz zmniejszone ryzyko spływu powierzchniowego składników pokarmowych. Warto pamiętać również, że pH w granicach 6,0 – 6,5 sprzyja procesom uwalniania składników mineralnych z resztek roślinnych i nawozów naturalnych, a także zwiększa aktywności mikroorganizmów utleniających azot amonowy. W efekcie polepsza się zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe, co sprzyja ich wzrostowi i zwiększeniu plonu. Wśród podstawowych składników – niezbędnych dla rozwoju roślin – znajdują się: azot, fosfor, potas, wapń, magnez, siarka, żelazo, bor, cynk, mangan, miedź oraz molibden. Z badań wynika, że pod wpływem wapnowania zwiększa się przyswajalność większości makroelementów, gdyż w kwaśnych glebach występują one w formie niedostępnej dla roślin. Wapnowanie więc, wpływa na przyrost plonu jednocześnie obniżając koszty jego uzyskania.
Jak odkwaszać glebę?
Należy pamiętać, że nawozy wapniowe wchodzą w reakcję z innymi nawozami, dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego momentu wapnowania. Generalna zasada mówi, że nawozy wapniowe powinno się stosować na przedplon. Efekt takich działań najczęściej jest optymalny w drugim roku po ich zastosowaniu, a rośliny uprawne są wrażliwe na nagłe zmiany odczynu w czasie wegetacji. Zarówno przed, jak i po wapnowaniu nie należy stosować nawozów zawierających formę amonową azotu, jak i nawozów fosforowych. Pamiętajmy, że nawozu wapniowego nie wysiewamy na obornik lub gnojowicę. Przerwa między tymi zabiegami powinna wynosić minimum 4 tygodnie. Warunkiem prawidłowego działania tego typu nawozów jest ich równomierne wymieszanie z glebą na całej głębokości warstwy ornej.
Radkowit – duet cennych składników
Radkowit to nowoczesne wapno nawozowe o wysokiej zawartości wapnia i magnezu (min. 45% CaO + MgO). Produkt jest również nośnikiem dużej ilości innych składników niezbędnych dla rozwoju roślin takich jak siarka, żelazo, miedź czy cynk. Nawóz jest polecany dla wszystkich rodzajów gleb, szczególnie dobrze sobie radzi na kwaśnych glebach lekkich, ubogich w wapń i magnez. Natomiast dla gleb wymagających szybkiej i gruntownej zmiany odczynu stworzony został Radkowit Premium – bardzo dobry nawóz o wysokiej aktywności chemicznej.
Kujawit – solidna dawka wapnia
Kujawit – powstający w wyniku przerobu złoża wapieni i margli jurajskich – charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością wapnia (45-53% CaO). Nawóz polecany jest w szczególności na glebach lekkich i średnich. Dzięki wysokiej zawartości wapnia nadaje się również do gleb zwięzłych. Dla uzyskania szybkich efektów warto zastosować Kujawit Premium – wapno nawozowe odmiany 04, o bardzo drobnym uziarnieniu (99% < 0,125 mm).