Kujawskie przysmaki na podwieczorek!

Tutaj mamy dosyć spore pole do popisu, zwłaszcza jeżeli chodzi o słodycze czy wypieki cukiernicze. Sztandarowym przykładem tego typu smakołyku jest kajmak, czyli słodka masa wykonywana na bazie mleka. Swoje początki bierze ona z kuchni tureckiej, jednakże zyskała ogromną popularność na terenie województwa-kujawsko pomorskiego. Często dodawana jest do ciast, jednakże można jeść ja samą.

Doskonałym pomysłem na podwieczorek będą również amoniaczki, czyli kujawskie ciasteczka. W okresie wielkanocnym na pewno warto zainteresować się babą drożdżową Kujawiok lub osławionym mazurkiem orzechowym. Wypieki te są charakterystyczne dla Kujaw, a co więcej wyśmienicie smakują. Przepisy przekazywane były z pokolenia na pokolenie, jednak znajdziemy wiele receptur w książkach kucharskich czy na stronach internetowych o tematyce kulinarnej.

Mówiąc o podwieczorku, nie można zapomnieć o napoju. W tej kwestii doskonale sprawdzi się kujawska kawa zbożowa z jęczmienia. Jest ona niezwykle popularna na terenie województwa kujawsko-pomorskiego od wieków. Przybyła ona na te tereny prosto z Prus. Kawa z jęczmienia doskonale gasi pragnienie, a także jest idealną alternatywą dla odmian sypanych. Zawiera ona witaminę B, polifenole, fosfor, magnez i potas, dzięki czemu pozytywnie wpływa na problemy z nadciśnieniem, układem odpornościowym, a także wspomaga proces odchudzania.

Możemy pokusić się o przygotowanie tradycyjnej kujawskiej kawy z jęczmienia samodzielnie. Dokonamy tego wysypując cienką warstwę jęczmienia na patelnie, przypieczenie go na wolnym ogniu, a następnie zmielenie ziaren i dodanie cykorii. Taką mieszankę należy zalać wodą i można cieszyć się wyjątkowym aromatem kujawskiego przysmaku!

Zapraszamy na www.kujawskie.eu