Smaczne Kujawy

Na szczególną uwagę w tej kwestii z pewnością zasługują gomółki. Jest to serowy przysmak, wykonywany z twarogowego i zarazem suszonego sera. Formowany jest on w kuliste lub owalne bryły. Do jego wyrobu stosuje się przede wszystkim mleko oraz twaróg, śmietanę i przyprawy, takie jak sól, szczypiorek, kminek, koperek czy żółtko. Rozmiar gomółek zależy od indywidualnych upodobań i preferencji, jednak zazwyczaj był on niewielkich rozmiarów o wrzecionowatym kształcie. Uformowane już bryłki podlegają suszeniu na słońcu lub w specjalnym piecu, dzięki czemu można przechowywać je nawet latami. Przepis na wykonanie kujawskich gomółek przekazywany był przez gospodynie z pokolenia na pokolenie. Na terenie województwa kujawsko-pomorskiego tradycja wyrobu kuleczek serowych przetrwała po dziś dzień.

Smakosze słodyczy z pewnością pokochają powidła śliwkowe z Dolnej Doliny Wisły, gdzie niegdyś istniało ponad dwa tysiące sadów ze śliwami węgierkami. Były one odporne na niekorzystne warunki klimatyczne, choroby oraz wszelkiego rodzaju szkodniki. Dzięki temu szybko rozpowszechniły się na tym terenie, a śliwki zaczęto stosować w każdy możliwy sposób. Do wykonywania powideł wykorzystywano ogromne miedziane kotły, pod którymi rozpalono ogień, a do środka wrzucano pozbawione już pestek owoce. Smażono je na wolnym ogniu przez 3 dni bez dodatku cukru. Następnie przecier umieszczano w glinianych garnkach i składowane je nawet przez kilka lat. Czasami wykonywano również powidła ze śliwek z pestkami, które odcedzano dopiero w późniejszym czasie. Tradycyjne powidła kujawskie znajdziemy na dożynkach, jarmarkach i festiwalach regionalnych.

Zapraszamy na www.kujawskie.eu