Produkty regionalne Kujaw, czyli na co warto zwrócić uwagę

Nie ma mowy o województwie kujawsko-pomorskim bez wyrobów tradycyjnych, które w znaczniej mierze wpływają na tożsamość regionu oraz jego wyjątkowość. Co może nam przypaść do gustu? Z pewnością sztandarowym przykładem doskonałej kuchni kujawskiej jest szynka z kością. Zazwyczaj przygotowywana była ona na Wielkanoc lub Święta Bożego Narodzenia. Dziś również jest obowiązkowym elementem każdego świątecznego stołu w domach na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Miłośnicy mięs z pewnością zachwycą się również białą kiełbasą w słoiku i półgęskiem, który jest niezwykle popularną staropolską przekąską.

Stawiając na warzywa lub owoce, powinniśmy koniecznie posmakować leczniczego soku z kapusty kwaszonej, który ma dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie oraz organizm. Z pewnością przypadnie nam do gustu również kilka przysmaków, takich jak cyrop, gruszki staruszki w syropie czy doskonałe powidła śliwkowe.

Sporą grupę produktów tradycyjnych stanowią wypieki, które znane są na całą Polskę. Większość osób słyszała zapewne o wielkanocnej babie drożdżowej Kujawiok, mazurku orzechowym czy pachnącym chlebem z kminkiem. Dobrze jest również wspomnieć o słodyczach, takich jak amoniaczki, pączki ziemniaczano-dyniowe czy kajmak. Produkty te są świetnym dowodem na wysoki poziom wyrobów piekarniczych i cukierniczych w województwie kujawsko-pomorskim od lat!

Zdecydowanie warto pokusić się o posmakowanie któregoś z produktów regionalnych Kujaw, ponieważ każdy z nich jest niezwykły! Jeżeli chcemy poznać województwo kujawsko-pomorskie, to zdecydowanie powinniśmy zacząć od jego produktów regionalnych!

Zapraszamy na www.kujawskie.eu