Zasmakuj w zmianach
Zamiast co roku porywać się na drastyczne diety, bezwartościowe produkty light, kupno karnetów na siłownie, które po miesiącu i tak pokryje kurz, najlepszą receptą jest wprowadzenie stopniowych zmian. Ale takich które nie będą jedynie krótkotrwałym postanowieniem, ale nową, zdrową filozofią życia. Zmiany w sposobie odżywiania, aktywność fizyczna, która sprawia nam przyjemność i codzienna pielęgnacja ciała. Do tego uśmiech i wiara w siebie, a na efekty tych, z pozoru małych zmian, naprawdę nie trzeba będzie długo czekać.
Kilka prostych trików nie tylko odchudzi nasze jadłospisy, ale sprawi, że organizm podziękuje nam zdrową, promienną skórą, lśniącymi włosami, przypływem pozytywnej energii i świetnym samopoczuciem. Zamiast smażenia – pieczenie i duszenie, zamiast tłustych, ciężkich dodatków – sałatki z lekkim dressingiem, a wszystko to można przygotować w naczyniach ze szkła żaroodpornego TERMISIL Gotowanie w szkle to pierwszy krok do zmiany niezdrowych nawyków żywieniowych.
Uniwersalny, elegancki i klasyczny kształt naczyń TERMISIL sprawia, że będą się one pięknie prezentowały na stole. Wykonane zostały z bardzo trwałego, żaroodpornego (borokrzemowego) szkła TERMISIL, nie wchodzą w reakcję z żywnością, a posiłki w nich przygotowywane są polecane także dzieciom i alergikom. Przygotowywanie potraw w naczyniach TERMISIL gwarantuje zachowanie wszystkich najcenniejszych składników odżywczych produktów, szczególnie młodych wiosennych warzyw, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Unikalna powierzchnia produktów zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw. Co najważniejsze, nie ma już potrzeby dodatkowo natłuszczać naczyń, przed ich wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu unikamy wielu zbędnych kalorii.
Wiosna stwarza doskonałą okazję do eksperymentowania z warzywami i owocami, które w tym czasie rodzi ziemia. Nasza kuchnia to idealne miejsce do rozpoczęcia kulinarnych eksperymentów, których granice wyznacza jedynie nasza wyobraźnia. Poniżej przedstawiamy proste przepisy na zdrowe dania, które możemy przygotować w naczyniach TERMISIL.
Smakowitym i pożywnym przykładem posiłku, w którym wykorzystamy nowalijki jest pierś kurczaka w marchewce. Jego przygotowanie jest proste i zajmie najwyżej kilkanaście minut. Pierwszym krokiem jest zamarynowanie mięsa. W tym celu używamy ok 640 gr piersi kurczaka, 1 łyżeczkę czerwonej papryki, szczypty pieprzu cayenne, połowę łyżeczki oregano
i tymianku, startą skórkę z połowy sparzonej cytryny oraz 50 ml oleju. Tak przyprawionego kurczaka należy odstawić do lodówki na parę godzin. Pół kilograma świeżej marchwi należy pociąć w plasterki, ułożyć w brytfannie TERMISIL i zalać ok. 500 ml gorącego soku pomarańczowego. Do marchewki dodajemy podzielonego na różyczki brokuła. Zamacerowanego kurczaka, doprawionego solą i pieprzem układamy na warzywach i zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut.
Pysznym i zdrowym uzupełnieniem do kurczaka będzie sałatka warzywna. Do jej przyrządzenia potrzebujemy garści żółtej fasolki, ½ opakowania rukoli, opakowania pomidorków koktajlowych, 1/3 słoika suszonych pomidorów. Ugotowaną na parze i odsączoną fasolkę wrzucamy do miski. W międzyczasie przygotowujemy dressing do sałatki z ½ szklanki oliwy, 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu, łyżeczki ziół prowansalskich i łyżeczki octu balsamico. Pomidorki kroimy na połówki, suszone pomidory cienkie paski i smażymy chwilę na patelni. Rukolę, pomidorki i fasolkę mieszamy w salaterce. Na chwilę przed podaniem polewamy całość wcześniej przygotowanym dressingiem. Sałatkę można przyrządzić i podawać bezpośrednio na talerzu, jednak dużo lepiej wygląda
w praktycznej, szklanej salaterce. Salaterki firmy TERMISIL są dostępne w czterech pojemnościach
i mają wymiary od 11 cm do 26 cm.
Naczynia Termisil są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swojej zdrowie, przygotowując w swojej kuchni dietetyczne potrawy, korzystając z w pełni ekologicznych naczyń.