Kuchenne noże z Japonii

Kuchenne noże z Japonii         Japońskie noże kuchenne znajdują coraz więcej nabywców na naszym rynku, chociaż nie należą do najtańszych, dlatego też warto trochę bliżej się im przyjrzeć. Wykonywane ze stopów metali w procesie kucia łączącym do kilkudziesięciu warstw. Odpowiednikiem europejskiego noża szefa kuchni jest Santoku wykorzystywany do krojenia, szatkowania i plastrowania posiadający szersze lecz krótsze ostrze; podobne zastosowanie ma Gyuto posiadający podobny kształt z węższym jednak ostrzem używany do krojenia mięsa i szatkowania. Kształtem przypominający nasz mały tasak to Usuba o cienkie ostrzu idealnie sprawdza się w siekaniu i krojeniu warzyw. Jak Japonia to noże kuchenne do przygotowania sushi, podstawowy to Yanagiba o długim, wąskim ostrzu jednostronnie ostrzonym do krojenia i plastrowania; Deba o grubym i ciężkim ostrzu nie mający europejskiego odpowiednika służący do oprawiania ryb oraz Sujihiki o cienkim ostrzu wykorzystywany podobnie jak niemalże identyczne noże europejskie do filetowania.

            Producenci z Azji kuszą produktami o wysokiej jakości wykonanymi przy użyciu najnowszych technologii niestety sporo droższymi od rodzimej konkurencji. Są to

noże kuchenne dla pasjonatów, mogące spokojnie być uznane za dobra luksusowe, co nie zmienia faktu iż stopniowo zdobywają również u nas popularność.