ŁOSOŚ NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE
Kolorowe pisanki, młode bazie, radosne "Alleluja", pyszny żurek czy babka wielkanocna sprawiają, że odczuwamy święta jeszcze mocniej i cieplej.
Jednym z symboli chrześcijańskiego święta jest również ryba. Ryba na pięknie przystrojonym stole może być smażona, pieczona, wędzona i podawana na wiele sposobów z różnymi składnikami. Poza tym jakkolwiek by nie była przyrządzona będzie zawsze mile widziana wśród innych wielkanocnych potraw.
Brillat-Savarin, gastronom i autor "Fizjologii smaku" pisał, że „ryba w rękach umiejętnego kucharza może stać się niewyczerpanym źródłem przyjemności smakowych; podaje się ją w całości, w kawałkach, podzieloną na dzwonka, z wody, przyrządzoną w oliwie, w winie, zimną, gorącą i zawsze spotyka się ona z równie dobrym przyjęciem”.
Pod to hasło idealnie wpisuje się łosoś firmy Almar, której siedzibą są Kartuzy. To niezwykle zdrowe ryby, które powinniśmy umieścić w świątecznym menu. Zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Z licznych badań naukowych przeprowadzonych nad kwasami tłuszczowymi Omega-3 wynika, że posiadają one nieocenioną wartość dla zachowania oraz odzyskiwania dobrego stanu zdrowia. Przede wszystkim obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi, dzięki czemu wpływają korzystnie na układ krążenia, zmniejszając ryzyko zachorowań na choroby serca. Aby osiągnąć rzeczywiste korzyści zdrowotne zaleca się spożywanie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3 dwa razy w tygodniu (za: The European Food Information Council, http://www.eufic.org).
Zauważalna jest rosnąca świadomość spożywania łososia, ale jeszcze wciąż niewielu zdaje sobie sprawę o zdrowotnych właściwościach tej ryby. Jedzmy zatem zarówno łososia jak i inne ryby, które są zdrowe, smaczne i stanowią doskonałe świąteczne danie. Łosoś wędzony z jajami przepiórczymi, łosoś smażony czy pieczony i jeszcze wiele innych propozycji dań z łososia możemy znaleźć na stronie www.almarfish.pl
Łososiowych Świąt Wielkanocnych!
DJ