Regionalne specjały wielkanocne

Regionalne specjały wielkanocne

Zupa na śniadanie

 

Okazuje się, że śniadanie wielkanocne to nie tylko tradycyjna święconka – jajka, wędlina i mazurek. Istnieją regiony Polski, w których podstawową potrawą świątecznego śniadania jest zupa i bynajmniej nie jest nią znany wszystkim żurek czy barszcz biały.

 

W Małopolsce tradycyjnym daniem podawanym od ponad stu lat jest chrzanówka zwana również krzonówką lub żurem chrzanowym. Tę jednogarnkową potrawę przyrządza się z różnego rodzaju mięs, świeżego chrzanu, ziemniaków, cebuli i czosnku. Niezbędnym elementem dania są ugotowane jajka oraz kwaśna śmietana. Dzięki dodatkowi lubczyku lanckorońskiego potrawa uważana jest za afrodyzjak. Podkarpacka wersja krzonówki to sodra – potrawa, której głównym składnikiem jest serwatka z mleka owczego i krowiego.

 

Na Podlasiu świąteczny żur zastępowany jest czerwonym barszczem gotowanym na wędzonej szynce, ze specjalnie na tę okazję kiszonych buraków. Do wersji wielkanocnej zupy dodaje się jajka i kiełbasę.

Dzionie, zylc i śląski murzin

Okres Wielkanocy jest dla mieszkańców województwa Świętokrzyskiego czasem wygniatania tak zwanych dzioni. To przysmak, którego podstawowym składnikiem jest farsz sporządzony z wypieczonej macy wymoczonej w wywarze rosołowym i wymieszanej z mięsem oraz jajkami. Przyprawionym nadzieniem wypełnia się naturalne jelita wieprzowe i zapieka w piecu. Choć danie nie należy do najłatwiejszych, wytrwale przygotowywane jest od lat przez mieszkańców Rakowa i okolic.

Tradycyjną potrawą przyrządzaną z okazji świąt wielkanocnych mogą pochwalić się również Kaszubianie. Zylc, który stał się popularny w innych regionach Polski to galaretka z nóżek wieprzowych, golonki i ścinek mięsnych zakwaszana octem. W oryginalnym przepisie kaszubów w zylcu powinna znaleźć się głowizna, która nadaje potrawie właściwej konsystencji.

Przypominający z zewnątrz chleb, w środku nadziany wędliną murzin wielkanocny to z kolei tradycyjny wypiek świąteczny Ślązaków. Składnikiem niezbędnym do jego przygotowania jest mąka pszenna oraz drożdże. Nadzienie stanowią wędzony boczek i szynka oraz kiełbasa, koniecznie podpieczone wcześniej w piekarniku, by odparowała z nich woda. Murzin spożywany jest w czasie Wielkanocy w południowej części Polski.

Grunt to przyprawa

Bez względu na rodzaj potrawy oraz region, w którym jest wykonywana, niezbędnym składnikiem każdej z nich są przyprawy. Uniwersalnym rozwiązaniem w przyrządzaniu wszelkich dań jest Warzywko – kompozycja suszonych warzyw, która podkreśla smak zup, sosów, dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Można je używać do gotowania, pieczenia i smażenia – do potraw codziennych oraz tych wyjątkowych – świątecznych.

Podravka inspiruje!

 

Chrzanówka

 

Składniki:

1 litr serwatki

25 dkg wędzonki

25 dkg kiełbasy

4 łyżki startego chrzanu

3 jajka ugotowane na twardo

1 łyżka gęstej śmietany

1 łyżka mąki

2-3 ząbki czosnku

kilka listków lubczyku

koper

natka pietruszki

pieprz

sól

Warzywko

 

Sposób przyrządzenia:

Podgrzać serwatkę, dodać podsmażoną wędzonkę i kiełbasę oraz starty chrzan. Następnie wrzucić pokrojone jajka. Gotować kilka minut. Zabielić mąką roztrzepaną w osobnym naczyniu ze śmietaną i odrobiną wody. Doprawić przyprawą Warzywko, odrobiną soli i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać drobno posiekane liście lubczyku i wyciśnięty czosnek. Podawać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, pietruszką i koperkiem.

 

Więcej na: http://www.przyjacielwarzyw.pl/