Wiosna w kuchni – szpinak „1000 listków” Bonduelle

Wiosna w kuchni – szpinak „1000 listków" BonduelleSkąd pochodzi szpinak „1000 listków" Bonduelle?
Szpinak wykorzystywany w produkcie Bonduelle „1000 listków" rośnie w Hiszpanii, gdzie panują najlepsze warunki klimatyczne do jego uprawy. Wyhodowane tu warzywo posiada delikatne liście w głębokim, ciemnozielonym kolorze. Spośród nich wybiera się te, które charakteryzuje najwyższa jakość, z przeznaczeniem do produkcji szpinaku „1000 listków". Świeżo zebrany z pola i wyselekcjonowany szpinak układany jest listek po listku i poddawany mrożeniu. Taki sposób obróbki termicznej pozwala zachować maksimum składników zdrowotnych, najwyższą jakość liści oraz ich naturalny kolor. To właśnie dlatego „1000 listków" szpinaku Bonduelle jest produktem unikalnym na rynku.

Jak podawać?
Z uwagi na jakość oraz walory smakowe szpinak „1000 listków" Bonduelle najlepiej podawać w postaci całych liści, uduszonych z drobno posiekaną cebulą lub czosnkiem i doprawionych solą oraz pieprzem. Kilka skrawków lekko zgrillowanego bekonu lub kilka cząstek miąższu słodkiej pomarańczy w połączeniu z wiórkami świeżego parmezanu doskonale podkreślą jego wyrazisty smak. Tak podany szpinak będzie stanowić smaczny i zdrowy dodatek do mięsa lub ryby, a nawet samodzielne danie serwowane ze świeżą bagietką.

Oczywiście produkt Bonduelle można stosować przygotowując także takie dania, jak: zupy, tarty, quiche, pierogi, naleśniki oraz używając różnorodnych dodatków - śmietana, bulion, gałka muszkatołowa, sos beszamelowy, czosnek, papryka chili. Wszystko zależy od inwencji kucharza i jego smaku.

Wskazówki do przygotowania
Szpinak można przygotować poprzez podgrzanie na patelni lub włożenie na kilka minut do mikrofali (funkcja rozmrażania). Warto także pamiętać, że aby szpinak zachował swoją naturalną, zieloną barwę nie można go poddawać zbyt długiej obróbce termicznej. Wystarczy kilka minut w garnku czy na patelni.

Opakowanie i cena:
Szpinak Bonduelle „1000 listków" 750 g - ok. 10 zł brutto. Opakowanie zawiera ok 15 porcji po ok 50 g.