Wskazówki gospodarcze na marzec
Na początku miesiąca można jeszcze wysiać nasiona selera korzeniowego i naciowego oraz pora, jeśli nie zrobiono tego wcześniej.
Na początku miesiąca w tunelach lub inspektach wysiewa się nasiona cebuli, pora dla uzyskania rozsady, a przez cały miesiąc - sałaty kruchej i masłowej, brokułów oraz kalafiorów przeznaczonych na zbiór letni.
Gdy gleba jest wystarczająco osuszona, a jej temperatura utrzymuje się na poziomie 10 stopni Celsjusza można przystąpić do siewu cebuli i porów wprost do gruntu. W drugiej połowie miesiąca można też siać do gruntu sałatę, szpinak, koper, groch, bób, rzodkiewkę, wczesną marchew, pietruszkę, pasternak, skorzonerę.
Wiosenne zasiewy można okryć folią perforowaną, co przyśpiesza wschody i dorastanie warzyw do wielkości handlowych. W końcu miesiąca należy posadzić czosnek, cebulę dymkę i chrzan.
W marcu - przed ruszeniem wegetacji należy zasilić nawozami azotowymi warzywa wieloletnie oraz te zimujące w gruncie.
Ogród - Folia
Z racji wysokich kosztów opału wielu producentów dopiero w marcu sadzi rozsadę pomidorów, papryki i ogórków do szklarni i tuneli. Jeżeli rozsada była posadzona wcześniej - w marcu, rozpoczyna się dokarmianie pogłówne roślin.
W marcu wysiewa się nasiona papryki i oberżyny, przeznaczonych do uprawy w ogrzewanych tunelach foliowych.
Sałatę można sadzić w tunelu ogrzewanym już na początku marca pod warunkiem, że jest możliwe utrzymanie temperatury podłoża na poziomie 8 stopni Celsjusza, a powietrza 15-16 stopni Celsjusza w dzień i 7 w nocy. Sadzi się również wczesne odmiany kapusty głowiastej białej.
W nieogrzewanych tunelach foliowych można już w marcu posadzić rzodkiewkę i wczesne odmiany marchwi oraz koper.
Link: http://plywaklublin.pl/