Kuchnia od święta
Warto więc, aby przestrzeń ta była funkcjonalna i dobrze wyposażona. Podpowiadamy czego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni, by czas spędzany w niej przed świętami był czystą przyjemnością.
Kuchnia to serce każdego domu. Kojarzy się nam z ciepłem domowego ogniska, wspólnymi posiłkami i rozmowami przy herbacie. Jeśli przyjmiemy, że przygotowanie śniadania i kolacji zajmuje ok. 20 minut, a obiadu 1 godzinę, a do tego dodamy po 20 minut na sprzątanie po każdym posiłku, wychodzi na to, że w kuchni, w ciągu dnia, spędzamy min. 2 godziny. Oczywiście, jeśli znajduje się ona w aneksie otwartym na salon, „zaglądamy” do niej jeszcze częściej. Dlatego zależy nam, by była jak najbardziej przytulna, a przy tym funkcjonalna i dobrze zorganizowana. Powinniśmy poruszać się po niej swobodnie i mieć łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych rzeczy. To bardzo ważne, zwłaszcza w okresie przedświątecznych przygotowań.
Czego nie powinno zabraknąć w naszej świątecznej kuchni?
Piekarnik i płyta grzewcza to dwa najważniejsze sprzęty, bez których nie może obejść się żadna kuchnia. Oczywiście w zależności od zaawansowania tworzonych przez nas potraw, potrzebować będziemy różnych właściwości poszczególnych sprzętów. Na przykład, aby wyczarować smaczne świąteczne makowce, serniki i pierniki, bez przysłowiowego zakalca, warto sprawdzić czy nasz piekarnik posiada funkcję wewnętrznej cyrkulacji, umożliwiającą równomierne pieczenie. Przykładem takiego sprzętu może być piekarnik Hotpoint z systemem Dual Flow, który sprawia, że gorące powietrze krąży wewnątrz piekarnika we wszystkich kierunkach i równomiernie nagrzewa całą jego objętość.
W kuchni, zwłaszcza po świętach, nie powinno zabraknąć także zmywarki. Dzięki niej, na zmywaniu sterty naczyń po rodzinnym biesiadowaniu, zaoszczędzimy mnóstwo czasu, ale też pieniędzy. Ekologiczne zmywarki potrafią bowiem zaoszczędzić nawet 5x więcej wody niż przy myciu ręcznym. Dodatkowo w zależności od modelu mają funkcje przeznaczone do mycia mniejszej lub większej ilości naczyń. Przykładem może być zmywarka wolnostojąca marki Hotpoint, która dzięki technologii Zone Wash pozwala wybrać, na którym koszu urządzenia ma koncentrować się moc zmywania w zależności od rodzaju naczyń i poziomu ich zabrudzenia. Zmywarka ta w cyklu intensywnym pozwala na zwiększenie skuteczności zmywania nawet o 30%.
Ostatnim, choć nie najmniej istotnym obowiązkowym „meblem” w naszej kuchni jest lodówka. To w niej przechowujemy świąteczne smakołyki – te, które przygotowujemy na Wigilię i Boże Narodzenie oraz te, które zostają po rodzinnym biesiadowaniu. Znając polską gościnność i świąteczną tradycję, dobrze by nasza lodówka była pojemna. Powinna też posiadać dodatkowe funkcje, jak chociażby Active Oxygen w lodówkach Hotpoint, który powoduje, że żywność zachwuje swoją naturalną świeżość do 9 dni, ograniczając rozwój bakterii o 90% i powstawanie nieprzyjemnego zapachu o 70%.
Przedświąteczny remont w kuchni
Jeśli jeszcze przed świętami planujemy przeprowadzić remont w naszej kuchni lub właśnie wykańczamy nowy dom lub mieszkanie, warto zastanowić się nad praktycznym zaplanowaniem tej przestrzeni. Właściwa ergonomia kuchni uchroni nas przed niepotrzebnym bieganiem z jednego końca na drugi. Warto więc zadbać, aby cztery główne strefy kuchni (magazynowania, oczyszczania, obróbki, podawania) były rozłożone we właściwej kolejności. Pomoże nam w tym wyznaczenie tzw. trójkąta roboczego, na który składa się przestrzeń z lodówką, zlewozmywakiem i płytą grzewczą. Suma długości wszystkich boków trójkąta powinna mieścić się w przedziale 4,5-6 metrów. Jeśli nasza kuchnia jest mniejsza, starajmy się, by długość blatu roboczego pomiędzy zlewem a płytą grzewczą była możliwie jak największa. To pozwoli nam komfortowo poruszać się po kuchni i wykonywać wszystkie niezbędne czynności.
Dzięki dobrze zorganizowanej i praktycznej kuchni świąteczne przygotowania z pewnością będą przyjemne, a czas w niej spędzony jeszcze bardziej magiczny.