Łatwe gotowanie
W sezonie jesienno-zimowym na stołach królują pyszne, treściwe i sycące dania, których aromat przywołuje minione lato. Niekiedy wydaje się, że przygotowanie pożywnych posiłków jest pracochłonne i wymaga od nas sporej dawki cierpliwości. Nic bardziej mylnego, przyjemnym i prostym sposobem na umilenie czasu w kuchni jest sięgnięcie po przepisy na dania jednogarnkowe.
Oto kilka przepisów na dania jednogarnkowe z użyciem sosu sojowego Kikkoman:
Gulasz wołowy z chilli i sosem sojowym Kikkoman
Składniki:
- 150 g ryżu basmati
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 100 ml bulionu
- pół papryczki chilli
- 115 g szpinaku
- 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.
Zupa krem z ziemniaków, grzybów i sosem sojowym Kikkoman
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 250 g ziemniaków
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 0,5 litra bulionu
- 125 g tofu
- 2-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki sherry
- bazylia
Roztop masło lub margarynę w rondlu a następnie podsmaż pieczarki. Gdy się podsmażą wyjmij na oddzielny półmisek. Do rondla wrzuć cebulę oraz ziemniaki, podsmaż przez 5 min, a następnie dolej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Tofu przed użyciem włóż do wody na 5 minut, po wyjęciu odsącz i pokrojony w kostkę dodaj do gotującego się bulionu z warzywami. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, do momentu kiedy konsystencja będzie gładka i pienista. Doprowadź do wrzenia. Dopraw sosem sojowym, pieprzem oraz sherry. Na końcu dodaj pieczarki. Danie wyśmienicie smakuje podane z bazylią.
źródło: Dania jednogarnkowe – łatwe i przyjemne gotowanie