Łatwe gotowanie

Łatwe gotowanie

W sezonie jesienno-zimowym na stołach królują pyszne, treściwe i sycące dania, których aromat przywołuje minione lato. Niekiedy wydaje się, że przygotowanie pożywnych posiłków jest pracochłonne i wymaga od nas sporej dawki cierpliwości. Nic bardziej mylnego, przyjemnym i prostym sposobem na umilenie czasu w kuchni jest sięgnięcie po przepisy na dania jednogarnkowe.

Oto kilka przepisów na dania jednogarnkowe z użyciem sosu sojowego Kikkoman:

Gulasz wołowy z chilli i sosem sojowym Kikkoman

Składniki:

- 150 g ryżu basmati

- 2 czerwone cebule

- 2 marchewki

- 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski

- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman

- 100 ml bulionu

- pół papryczki chilli

- 115 g szpinaku

- 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

Zupa krem z ziemniaków, grzybów i sosem sojowym Kikkoman

Składniki:

- 250 g pieczarek

- 1 duża cebula

- 250 g ziemniaków

- 1 łyżka masła lub margaryny

- 0,5 litra bulionu

- 125 g tofu

- 2-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman

- świeżo mielony pieprz

- 2 łyżki sherry

- bazylia

Roztop masło lub margarynę w rondlu a następnie podsmaż pieczarki. Gdy się podsmażą wyjmij na oddzielny półmisek. Do rondla wrzuć cebulę oraz ziemniaki, podsmaż przez 5 min, a następnie dolej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Tofu przed użyciem włóż do wody na 5 minut, po wyjęciu odsącz i pokrojony w kostkę dodaj do gotującego się bulionu z warzywami. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, do momentu kiedy konsystencja będzie gładka i pienista. Doprowadź do wrzenia. Dopraw sosem sojowym, pieprzem oraz sherry. Na końcu dodaj pieczarki. Danie wyśmienicie smakuje podane z bazylią.


źródło: Dania jednogarnkowe – łatwe i przyjemne gotowanie