Rozgrzewające danie z kurczaka
Pierś kurczaka w sosie curry z kolorową papryką, bakłażanem i cukinią:
Składniki dla 4 osób
4 małe piersi z kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokrojone w kostkę, oprószone potem 1 łyżeczką mieszanki curry
1 cebula, pokrojona w grubą kostkę
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
1 cukinia, pokrojona w kostkę
Po 1 czerwonej i zielonej papryce, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
Sos
500ml śmietany 36%
500ml mleka kokosowego
1 banan, pokrojony w plastry
2 liście limonki
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki żółtej pasty curry
1 posiekana papryczka chili
Sól do smaku
150g ryżu jaśminowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła roślinnego
Sól, cynamon mielony do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować śmietanę razem z mlekiem kokosowym, bananem, liśćmi limonki, trawą cytrynową, pastą curry i posiekaną papryczką chili. Gdy sos zacznie gęstnieć, wyjąć liście limonki oraz trawę cytrynową, a całość dokładnie zmiksować i ponownie wstawić na ogień. Ryż jaśminowy uprażyć (około 2 minut) z cynamonem na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie zalać wodą (około 1,5 cm ponad powierzchnię ryżu) i gotować do miękkości pod przykryciem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć pokrojonego kurczaka i dodać go do gotującego się sosu. Tak samo postąpić z cebulą, bakłażanem, cukinią i kolorową papryką. Gdy mięso będzie miękkie doprawić wszystko do smaku i dodać posiekaną kolendrę. Aromatycznego kurczaka podawać z wcześniej przygotowanym ryżem jaśminowym i prażonymi orzechami nerkowca.
źródło: Rozgrzewające dania z kurczaka na zimę