Jak wybrać najlepszą lodówkę do swojej kuchni?
Oferta jest niezwykle szeroka, a wybór odpowiedniej lodówki zależy przede wszystkim od naszych potrzeb i zasobności portfela.
Lodówki side-by-side i kombi
Używając terminu „lodówka”, mamy najczęściej na myśli chłodziarko-zamrażarkę. Istnieją również zwykłe chłodziarki, bez zamrażalnika. Ich niewątpliwą zaletą jest z pewnością przystępna cena, jednak brak możliwości mrożenia produktów sprawia, że są one bardzo rzadko wybierane. Zdecydowanie chętniej kupujemy lodówki z zamrażalnikiem. Te z kolei możemy podzielić na lodówki side-by-side oraz kombi. Pierwsze z nich charakteryzują się dużą pojemnością i łatwym dostępem do produktów dzięki otwieranym skrzydłowo drzwiom. Lodówko-zamrażarki kombi są natomiast bardziej kompaktowe, dzięki czemu bez problemu zmieszczą się w większości kuchni. Są również zdecydowanie tańsze od lodówek side-by-side.
Umiejscowienie zamrażarki
Istotną cechą jest także położenie zamrażalnika. Jeśli znajduje się on nad komorą chłodzącą, w lodówce jest więcej miejsca na świeże produkty. Zamrażalnik będzie jednak niewielki, a dostęp do lodówki – nieco utrudniony przez konieczność schylania się. Lodówki z zamrażalnikiem na dole pozwolą z kolei na komfortowe korzystanie z chłodziarki, gdzie większość produktów znajduje się na wysokości wzroku. Do nisko położonej zamrażarki z pewnością będziemy zaglądać rzadziej. Co więcej, przeważnie będzie ona wyposażona w wygodne szuflady, które można łatwo uchylić lub całkowicie wysunąć. Tego typu chłodziarko-zamrażarki cieszą się coraz większą popularnością wśród klientów.
Producenci lodówek wprowadzają ponadto mnóstwo udogodnień, takich jak systemy No Frost, kostkarki do lodu czy alarm niedomkniętych drzwi. Większość sprzętów nadaje się przy tym do zabudowy, co pozwala użytkownikom na łatwe umieszczenie lodówki w ciągu kuchennym. Niebagatelne znaczenie ma także nowoczesny design, dzięki któremu nasza kuchnia zyska stylowy wygląd.