Andrzejkowe przekąski na ostatnią chwilę
Ta magiczna noc to świetny pretekst do spotkań z przyjaciółmi, a skoro spotkania, to obowiązkowo musimy zorganizować odpowiednie przekąski. A skoro przekąski, to tylko finger food!
Nazwa finger food nawiązuje do sposobu jedzenia – bez użycia sztućców. Co ciekawe, w krajach azjatyckich, tego typu potrawy są podawane również jako dania główne. W Europie przyjęło się, że finger food to po prostu przekąski jadane podczas przyjęć.
Najbardziej popularnymi przekąskami na domowej imprezie są koreczki przyrządzone z kabanosów, żółtego sera i warzyw. Często dodajemy również tradycyjne krakersy. Nie mając czasu na przygotowanie wyszukanych potraw na andrzejkową zabawę, stawiamy na chipsy czy słodkości. Mając jedynie kilka minut można przygotować naprawdę pyszne i piękne przekąski, które zachwycą gości. Oto nasza propozycja!
Łódeczki salami z czarnymi oliwkami
Składniki:
- Salami w pomidorach ZM Pekpol
- Kilka łyżek twarogu
- Ząbek czosnku
- Kilka gałązek szczypioru
- Kilka czarnych oliwek
- Kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.