Siła natury w walce z przeziębieniem
W owocu dzikiej róży, nawet po obróbce, takiej jak: mrożenie czy suszenie, zawartość witaminy C nadal jest kilkadziesiąt razy większa niż w większości cytrusów. W związku z tym jest ona szczególnie polecana przy przeziębieniach i grypie. Także dlatego, że ma działanie wzmacniające.
Owoce dzikiej róży nie tylko wspierają naszą odporność, ale także mają zbawienne działanie na całe nasze ciało. Są skarbnicą witamin takich jak: P, K, E, witamin z grupy B oraz prowitaminy A, B1, B2, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, garbników, pektyn, w tym potasu, magnezu, fosforu i wapnia.
Spożywanie produktów zawierających naturalny wyciąg z dzikiej róży szczególnie zalecane jest przyszłym mamom, ponieważ wzmacnia organizm. Przydatne bywa także osobom uskarżającym się na dolegliwości związane z nerkami oraz przewodem pokarmowym, dzięki działaniu przeciwzapalnemu. Jest też nieocenioną pomocą w okresie rekonwalescencji. Dzika róża stosowana jest również w kosmetyce, ponieważ ma łagodzący i zbawienny wpływ na skórę, a także zwęża naczynia krwionośne, co szczególnie docenią panie, mające problem z pękającymi naczynkami.
Najprzystępniejszym sposobem na spożywanie dzikiej róży są produkty, które zawierają naturalne wyciągi z owoców. Oprócz przetworów, niezwykle apetyczną przekąską są żelki dla dorosłych marki Verbena. Nawet niewielka ich ilość zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Za oknami jesień rozgościła się na dobre, dlatego warto zadbać o swoje ciało i dobre samopoczucie. Korzystne w tym zakresie może się okazać spożywanie produktów z witaminą C. Dzięki nim ani jesienna słota, ani zimowa śnieżyca nie jest straszna.