Wiosenna sałatka? Tylko z kaczką!

Wiosenna sałatka? Tylko z kaczką!

Nasze babcie szczególnie zachwycały się faktem, że jej mięso jest jednocześnie wykwintne i łatwe w przygotowaniu. Jednak to nie wszystkie jej zalety. Kacze mięso ma wysoką wartość biologiczną. Jest nie tylko źródłem pełnowartościowego biała, ale dostarcza też organizmowi innych cennych składników odżywczych: fosforu, żelaza oraz potasu i witamin z grupy B.

 

W wiosennej diecie, spośród wielu odmian i gatunków tego szlachetnego drobiu warto sięgnąć zwłaszcza po Kaczkę Barbarie. Ta odmiana kaczki Grupy Drosed, jest bardziej mięsna a przy tym mniej otłuszczona niż inne kaczki dlatego sprawdzi się jako baza dietetycznych i niskokalorycznych potraw. Ma też lepsze umięśnienie. Zawiera więc więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jest dostępna w sklepach w postaci całej tuszki oraz elementów. Tuszka w cenie ok. 13,60 zł / 1 kg, pierś: 37 zł/ 1 kg.

 

Grupa Drosed poleca Kaczkę Barbarie w wiosennych sałatkach:

 

Sałata z pieczoną piersią kaczki

Składniki:

·         ½ piersi pieczonej Kaczki Barbarie od Grupy Drosed

·         2 garści mieszanki sałat

·         4 suszone pomidory w oliwie

·         8 oliwek

·         4 grzanki

·         2 pomidory

 

Przyrządzanie:

Do sałaty dodajemy oliwki i suszone pomidory oraz ulubiony sos. Całość mieszamy. Układamy sałatę na półmisku.

Kroimy pierś kaczą ukośnie na plastry i układamy pomiędzy liśćmi sałaty.Przygotowujemy grzanki. Na każdą z nich kładziemy obrane ze skórki i posiekane pomidory, skropione sosem do sałaty.

Podajemy zaraz po przyrządzeniu.

 

Sałatka z mieszanki sałat, świeżych kiełków i kaczki

 

Składniki

·         ½ pieczonej Kaczki Barbarie od Grupy Drosed

·         mieszanka sałat

·         mieszanka kiełków

·         1 ogórek

·         świeża bazylia

·         świeży tymianek

·         1 pomidor

·         sól

·         pieprz

·         cukier

·         oliwa

·         sok z cytryny

 

Przyrządzanie:

Mięso kroimy w słupki. Sałatę i zioła myjemy. Ogórek kroimy na cienkie plasterki, pomidory w ósemki. Liście bazylii przedzieramy.Z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru robimy sos.

 

Sałaty, ogórek, pomidor, bazylię i tymianek wrzucamy do miski. Doprawiamy sosem i mieszamy. Dokładamy mięso oraz połowę kiełków i mieszamy raz jeszcze. Całość przekładamy na półmisek lub miskę. Po wierzchu posypujemy pozostałymi kiełkami.Podajemy lekko schłodzoną.

 

Smacznego!