W niedzielę, 6 kwietnia, podwórze przy Piotrkowskiej 217 kolejny raz przemieni się w najciekawszą strefę gastronomiczną miasta. Streetfoodowych przekąsek będzie można spróbować na terenie hali Piotrkowskiej 217 i na świeżym powietrzu, od godziny 11 do 17. Wiosenna edycja to przede wszystkim więcej wystawców - pojawi się ponad 30 restauracji, a co najważniejsze jeszcze większy wybór serwowanych potraw. Nie zabraknie flagowych pozycji ulicznego menu, czyli hamburgerów, frytek i makaronów w kilku postaciach, będą też babeczki, muffinki, tarty, sushi, świeżo wyciskane soki oraz aromatyczna kawa.
„Zainteresowanie Festiwalem wśród wystawców jest ogromne. Zgłosili się niemal wszyscy uczestnicy pierwszej edycji. Będą też nowe, interesujące stoiska. W ich menu znajdzie się kilka nieco bardziej nietypowych dla Łodzi potraw." - zapewnia Anna Plocek z agencji interaktywnej The Program, współorganizatora Festiwalu.
I tym razem spróbować będzie można, tak obleganego w czasie styczniowego wydarzenia, hummusu. Nowością będzie m.in. stanowisko z falaflami, czyli orientalnymi kotlecikami z ciecierzycy oraz z popularnymi w Ameryce Południowej epanadas.
W czasie zbliżającej się edycji nie może zabraknąć food trucków - objazdowych restauracji, które w styczniu wzbudziły prawdziwą furorę. Większość z nich przyjedzie do Łodzi z Warszawy. W czasie Festiwalu będą serwować: hamburgery w przeróżnej postaci (także wegetariańskiej), kiełbaski, frytki, ale również słodkie, ciepłe węgierskie ciastka.
„Swoją obecność potwierdziło już 20 food trucków. W innych miastach cieszą się one dużą popularnością. W Łodzi dopiero odkrywamy ten rodzaj gastronomii. Tym razem restauracje na kółkach zajmą całą powierzchnię parkingu Piotrkowskiej 217." - podkreśla Radosław Szwugier, koordynator projektu Piotrkowska 217 z firmy OKAM Capital.
Dodatkową atrakcją Festiwalu będzie wystawa biżuterii przygotowana przez studentów Pracowni Form Złotniczych Akademii Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi. Wystawa będzie zlokalizowana w lokalu parterowym jednego z budynków pofabrycznych zabudowań.
Organizatorami festiwalu jest spółka Okam, właściciel zabudowań Piotrkowskiej 217 oraz agencja interaktywna The Program. Więcej informacji dotyczących Łódź Street Food Festival znajduje się na www.facebook.com/piotrkowska217
Piotrkowska 217
Pofabryczny kompleks Piotrkowskiej 217 to niegdyś bardzo prężnie działająca fabryka maszyn, którą w 1866 roku założył niemiecki emigrant z Czech - Józef John. Obecnie właścicielem terenu jest spółka Okam, która tworzy w tym miejscu Łódzką Strefę Kreatywną, czyli centrum rozwoju dla młodych, kreatywnych biznesów. Inicjatywie towarzyszy nowopowstający Food Boutique - pierwszy w Polsce całoroczny targ z unikatową żywnością. Oprócz Łódź Street Food Festival na terenie Piotrkowskiej 217 w marcu br. zorganizowano pierwszą edycją Łódź Street Fashion Festival.
* * *
Kontakt dla mediów:
Agencja interaktywna THE PROGRAM
Anna Plocek pr@theprogram.pl +48 537 777 025
OKAM CAPITAL Sp. z o.o.
Radosław Szwugier radoslaw.szwugier@okam.pl +48 723 012 083