Wielkanoc to jedno z najważniejszych polskich świąt i jednocześnie czas, w którym odczuwamy radość z nadejścia wiosny. Zmiana pory roku widoczna jest także w naszym jadłospisie – rozgrzewające, gęste zupy i dania mięsne zastępujemy warzywnymi sałatkami oraz lekkimi przystawkami podawanymi na zimno. Piątnica przedstawia kilka wskazówek, jak w łatwy sposób ograniczyć kaloryczność wielkanocnych potraw oraz zachęca do wykorzystania sztandarowych produktów firmy do przygotowania tradycyjnych świątecznych dań i deserów.
Sałatki jarzynowe będą lżejsze, jeśli majonez zastąpimy w nich naturalnym jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu. Takim jak 2% jogurt Piątnicy z pasteryzowanego mleka bez dodatku mleka w proszku, o wartości energetycznej zaledwie 58 kcal/100 g. Naturalny jogurt jest nie tylko mniej kaloryczny niż majonez, ale dzięki zawartości żywych kultur bakterii jogurtowych dodatkowo wspomaga trawienie. Do zabielenia tradycyjnego wielkanocnego żurku czy barszczu białego można użyć Śmietany jogurtowej do sałatek i zup 10% lub uniwersalnej śmietany 18% z Piątnicy, która nie warzy się w gorących sosach i zupach. Do sałatek warzywnych, śledziowych i sosów przygotowywanych na zimno Piątnica poleca naturalną Śmietanę 12% bez składników dodatkowych.
Do przygotowania efektownej, idealnej na świąteczną przekąskę rolady ze szpinakiem, wędzonym łososiem i serkiem chrzanowym najlepszy będzie serek Twój Smak z chrzanem 135 g marki Piątnica. Po wymieszaniu serka Twój Smak z chrzanem 135 g z jogurtem naturalnym 2% Piątnicy otrzymamy doskonały lekki chrzanowy sos do wielkanocnych przekąsek.
Z produktów Piątnicy przygotujemy również pyszne ciasta i desery, takie jak np. tradycyjny sernik. Jeśli użyjemy Twarogu Sernikowego mielonego Piątnicy, ciasto nie będzie wymagać dodatku masła. Gotowa, zmielona już masa serowa ma odpowiednią konsystencję i zawartość tłuszczu. Sernik będzie mniej kaloryczny, jeśli ograniczymy dodatki, a dla urozmaicenia smaku użyjemy jedynie aromatu waniliowego i startej skórki pomarańczy. Jeszcze lżejszą wersją ciasta będzie Sernik jogurtowy na bazie gęstego jogurtu Milandia. Jogurt Milandia z Piątnicy ma tylko 7% tłuszczu i jako jedyny zawiera dodatek kremowego mascarpone, dzięki czemu doskonale sprawdza się nie tylko w deserach na zimno, ale także w pieczonych ciastach.
Nie możemy zapomnieć także o serku Mascarpone, który jest niezastąpiony do przygotowania Tiramisu, idealnego deseru na święta. Sprawdzony, oryginalny włoski przepis na deser Tiramisu z serka Mascarpone i żółtek jaj można znaleźć na stronie www.piatnica.com.pl w dziale Przepisy.
Piątnica poleca sprawdzone przepisy na tradycyjny sernik oraz sernik jogurtowy Milandia:
Sernik
Składniki:
1 kg Twarogu Sernikowego mielonego Piątnica
7 jaj
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy lub aromat rumowy
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z czubatą łyżką cukru pudru, odstawiamy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę i łączymy z Twarogiem Sernikowym Piątnica, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę oraz cukier waniliowy (ewentualnie aromat). Pianę z białek delikatnie łączymy z masą serową. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Sernik pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C. Wierzch sernika powinien być mocno zarumieniony. Po upieczeniu sernik pozostawiamy przez parę minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Jogurtowy „sernik Milandia”
Składniki:
6 jaj
1 i ½ szklanki cukru pudru
1 i ½ łyżki budyniu waniliowego w proszku
1 cukier waniliowy
1 szklanka Śmietanki 30% Piątnica
3 opakowania po 250 g Jogurtu Milandia z mascarpone Piątnica
1 i ½ łyżki kaszy manny
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2 paczki herbatników
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz połową cukru pudru. W oddzielnym naczyniu ubijamy Śmietankę 30% na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Utarte żółtka łączymy z budyniem, kaszą manną, jogurtami i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę z białek oraz ubitą Śmietankę 30%. Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm, lub blaszce o wymiarach 25 x 25 cm, układamy herbatniki. Wylewamy przygotowaną masę jogurtowo-śmietanową. Pieczemy w rozgrzanym do 160-170 °C piekarniku, przez 80 min. Smacznego!
Więcej informacji na temat produktów OSM Piątnica oraz inspirujących przepisów można znaleźć na stronie www.piatnica.com.pl